Östberga i södra Stockholm ska få nya studentbostäder och en ny förskola. Företaget som ska bygga alltsammans, TG11 Entreprenad, bjuder in förskolebarn till byggstarten våren 2022 och låter dem bekanta sig med en grävmaskin.

Det nya huset, med 87 lägenheter och förskola på bottenvåningen, byggs där en tidigare förskola brann ner i en misstänkt mordbrand. Ända sedan planeringen började har Stockholms Stad betonat att ”den sociala hållbarheten” står i fokus för projektet, som fått namnet ”Familjen”.

Svenska Bostäder, Stockholms stads bostadsbolag, är noga med att de som jobbar på bygget ska ha löner och arbetsvillkor i nivå med kollektivavtalen.

De underentreprenörer som TG11 vill anlita granskas därför ingående.

Och organisationen Rättvist Byggande, som hjälper till med granskningen, har anmärkningar mot hela 31 av de 59 tilltänkta underentreprenörerna.

– Ett helt gäng föll bort därför att de inte hade kollektivavtal. Andra hade inte beslutade arbetsgivaravgifter i paritet med uppdragets storlek. Ytterligare några föll bort på grund av onormalt låga personalkostnader, säger Morgan Jansson, verkställande chef på Rättvist Byggande.

Grumeco stoppas

Bland dem som avvisas finns byggföretaget Grumeco, som Arbetet har beskrivit i tidigare artiklar.

Redan det faktum att Grumeco saknar kollektivavtal är skäl nog för att TG11 inte ska få anlita företaget. En närmare kontroll som gjordes av Rättvist byggande bekräftar att lönerna är för låga.

Samma vår börjar Glada Hudikhem, Hudiksvalls kommuns bostadsbolag, bygga ett nytt trygghetsboende. Också Glada Hudikhem har krävt löner och villkor i nivå med kollektivavtalet.

TG11 tar hem upphandlingen – och vill anlita Grumeco även här.

Och i Hudiksvall möter det inga hinder. TG11:s vd har i en tidigare artikel i Arbetet sagt att man ”missade” att kontrollera sin underentreprenör.

Visar på vår orutin

Vd:n blir ”bestört”

Det är först när Arbetet ställer frågor som Hudikhems vd Stefan Söderlund och ordförande Anna-Carin Keisu (S) får veta att arbetare med villkor långt från kollektivavtalets deltar i bygget.

– Jag blir bestört. Det framgår av förfrågningsunderlaget att de anställda ska ha villkor enligt kollektivavtal, säger Stefan Söderlund.

Grumeco stängdes ute från Svenska Bostäders bygge, varför släpptes de in på ert?

– Jag kan inte svara på varför, säger Anna-Carin Keisu.

När vd:n Stefan Söderlund får samma fråga svarar han:

– Vi kanske var för naiva. Vårt bolag är inte en stor upphandlare, det här visar på vår orutin. Vi tror att människor och företag gör som de säger i upphandlingarna. Vi får lära oss att inte ta det företagen säger som sanning.

Vi var tvungna att agera

Skärpta kontroller i Boden

Hos Glada Hudikhem har Arbetets uppgifter gjort att bättre uppföljning av upphandlingar blir en fråga för styrelsen, men ännu har inga förändringar skett.

Bodens kommun, där TG11 bygger en ny förskola i Trångsfors, har däremot redan skärpt sina bakgrundskontroller efter att Arbetet ställt frågor.

Genom samverkan med Polisen har kommunen fått tillgång till databaser som gör det möjligt kontrollera företag djupare.

Och i kommunens senaste upphandling – ännu en förskola – har underlaget kompletterats med en bilaga om arbetsrättsliga villkor, plus en blankett för uppföljning.

– Vi var tvungna att agera. Hos oss är byggmarknaden het, Norrbotten är ett Klondyke. Vi måste rusta oss för att också företag som har dåliga avsikter söker sig hit, säger Stefan Johansson, förvaltningschef på samhällsbyggnadsförvaltningen i Boden.

Hur kunde en underentreprenör som stoppades i Stockholm få bygga en förskola hos er?

– Vi har pratat om det och sett på vad vi gjorde vid själva upphandlingen. Men det fanns ingenting i bakgrundskontrollen som sa att det var fel att använda företaget. Det här är jättesvårt, svarar Stefan Johansson, som tror att Stockholm har längre erfarenhet av ljusskygga byggföretag.

Tusentals har vänt sig till SAC

I Stockholm har cirka 3 000 utländska byggjobbare vänt sig till fackföreningen SAC Syndikalisterna när de blivit utnyttjade.

– Vi ser gång på gång att stora fastighetsbolag har papperslösa på sina byggen som inte får ut lönen, eller jobbar till jättelåga löner, säger Pelle Sunvisson vid SAC.

– När de uppmärksammas på det säger de ”oj, vi ska avbryta avtalet”. Och så gör de inte ens det, de förnyar bara inte kontraktet med just den firman.

Pelle Sunvisson vill att beställarna ska ha det yttersta ansvaret, så att de blir skyldiga att betala lönen när entreprenörer och underentreprenörer inte gör det. Då skulle den kontroll som saknas idag snabbt komma på plats, anser han.

– Jag förstår att beställarna inte vill det. Det skulle ju bli mer risk för dem. Men i dag tar utsatta människor hela risken när de här bolagen renoverar, och det är inte rimligt.

Byggarbetarna Valerij Repnin, Aleksej med flera är några av alla utländska byggjobbare som haft problem med lönen. Men det ska visa sig att fler yrkesgrupper är utsatta.