”För att han med imponerande hantverksskicklighet avslöjar den brutala verklighet och totala rättslöshet som drabbar utländsk arbetskraft på våra byggen.”

Så inleds nomineringstexten för Arbetets reporter Mårten Martos Nilsson som kan vinna Sveriges Tidskrifters Tidsskriftspris som ”årets journalist”.

Priset delas ut en gång om året till en journalist som utmärkt sig för hantverksskicklighet, att ha väckt engagemang samt för att ha utvecklat sin genre.

”Viktigt att lyfta fram i ljuset”

Mårten Martos Nilsson, som också talar ryska, har det senaste året gjort flera granskningar om de hårda villkoren för den ryskspråkiga minoriteten på svensk arbetsmarknad.

– Vad roligt att bli nominerad! Och roligt att journalistik om arbetsmarknaden uppmärksammas. Senaste året har jag skrivit om hur utländska byggjobbare utnyttjas i Sverige och i en del fall utsätts för våld, det känns viktigt att lyfta fram i ljuset. Men allt vi skriver om på Arbetet är väldigt angeläget, säger Mårten Martos Nilsson om nomineringen.

– Det är så roligt och välförtjänt att Mårten är nominerad till årets journalist. I nästan 30 år har han bevakat svenskt arbetsliv och med de insikter han sitter på är han helt ovärderlig för oss. Bara senaste året har han som den orädda grävreporter han är bidragit flera tunga granskningar av våldet i byggbranschen, säger Yonna Waltersson, chefredaktör på Arbetet. 

Från Golvet kan bli Årets ljud

Arbetet nomineras också i kategorin ”årets ljud” för podden Från Golvet (lyssna här på Spotify), där vanliga människor får berätta sina historier från arbetslivet. En av dem var lokföraren Nathalie Gustafsson som körde på ett barn. 

– Man tappar andan när man hör lokföraren Nathalie Gustafsson. Hennes berättelse är minst lika viktig som de näringslivstoppar och influensers vi annars ofta får höra, säger Yonna Waltersson.

Årets säsong av Från Golvet har också handlat om att leva med hiv, om att bli påkommen full på jobbet, om en dotter vars far förolyckas och om att fostra barn på en förskola där gängen skjuter.  

Årets ljud går till “ett format eller en satsning som förnyat genren tidskriftsjournalistik inom ljud.” 

– Det har varit väldigt roligt att jobba med ljud och få fördjupa sig i människors livsöden, säger Martina Frisk som tillsammans med Mattias Dahlgren jobbat med poddserien.

– Det finns så många berättelser från arbetslivet som är värda att berätta. Jag är tacksam att så många väljer att göra det i vår podd så fler får möjlighet att höra dem, tillägger Mattias Dahlgren.

Gjorts med Filt och Lucas Brischetto

De fem avsnitten är säsong två av podden, vars första omgång kom förra året.

– För oss har Från Golvet varit ett lärande i hur vi tar oss an ljudformat och bygger en relation till våra läsare på ett nytt sätt. Med den här säsongen har vi känt att vi hittat rätt, förklarar Yonna Waltersson.

Från Golvet har gjorts i samarbete med produktionsbolaget Filt och Lucas Brischetto.