Nyheten slog ned som en bomb i den internationella fackrörelsen på fredagseftermiddagen. Världsfackets nytillträdde generalsekreterare Luca Visentini hade gripits i samband med ett korruptionstillslag i Bryssel, enligt belgiska åklagare misstänkt för att ha tagit emot mutor av ”en Gulfstat”.

Sedan dess har det varit locket på från världsfacket Ituc. Arbetet Global har utan framgång försökt nå flera företrädare för organisationen.

Luca Visentini bryter tystnaden

Men nu bryter Visentini själv tystnaden. I en intervju med italienska dagstidningen la Repubblica hävdar han sin oskuld. 

– Världsfacket eller Europafacket var inte inblandade alls, inte ens i början, anklagelserna rörde bara mig. Men under utredningen fanns det inte ens bevis för att jag på något sätt var inblandad i den här affären, säger han.  

Tidigare belgiska medieuppgifter gjorde gällande att Visentini släpptes på fredagen, efter att ha blivit förhörd. Men enligt la Repubblica släpptes han först sent på söndagsmorgonen. 

– Fyra frihetsberövades och två släpptes, jag och en annan. Jag får röra mig fritt i EU men måste meddela domstolen om jag reser ut, säger Visentini till tidningen.   

Luca Visentini

Född 1969 i norditalienska Udine och började sin fackliga bana i tjugoårsåldern, som ungdomsansvarig på centralorganisationen UIL.

Engagerade sig 1997 i Europafacket där han sedan 2015 varit generalsekreterare. Blev i november framröstad till samma post i världsfacket Ituc.

Skriver vid sidan av sitt fackliga engagemang poesi och har gett ut fyra dikt- och novellsamlingar.

Pengatvätt och korruption

Formellt är Luca Visentini fortfarande misstänkt, uppger franska Le Monde. Brottsrubriceringarna är enligt belgiska myndigheter ”deltagande i en kriminell organisation, pengatvätt och korruption”. 

Utredningen har pågått sedan sommaren 2022 och enligt utredarna har ”en Gulfstat” försökt påverka EU genom ”utdelning av stora summor pengar eller gåvor till tredje part med betydande politisk och/eller strategisk position i EU-parlamentet”. 

Bland de gripna finns den grekiska socialdemokratiska Europaparlamentarikern Eva Kaili, som också är en av parlamentets vice talmän. 

Hyllat Qatar i EU-parlamentet

Inom EU har Kaili tagit tydlig ställning för Qatar, som påstås ligga bakom mutförsöken.

– Qatar är en ledare när det kommer kommer till arbetstagares rättigheter, sade hon i parlamentet i november, vilket väckte starka reaktioner.  

Kailis sambo, assistent till en italiensk Europaparlamentariker, är också gripen. 

På söndagen hittades stora summor i kontanter i samband med en husrannsakan i Kailis hem, uppger nyhetsbyrån AFP

Tillslaget ägde rum efter att Kailis pappa gripits med en resväska full av eurosedlar. 

En större mängd kontanter – 600 000 euro – hittades även hemma hos den  tidigare socialdemokratiske EU-parlamentariker Pier Antonio Panzeri från Italien, som i dag leder den ideella organisationen Fight Impunity (Bekämpa straffriheten). 

Bekräftar Qatars inblandning

Kort efter tillslagen i fredags började rykten cirkulera om att Gulfstaten som låg bakom de påstådda mutförsöken i själva verket var Qatar, som just nu arrangerar ett skandalomsusat fotbolls-VM

Det bekräftas av Visentini. 

– Korruptionsförsöken ska ha ägt rum för Qatars räkning och, verkar det som, för Marockos, för att försöka få mer fördelaktiga villkor från EU-parlamentet. Jag anklagades för att vara mutad av dem eftersom jag mildrade mina och den internationella fackrörelsens ståndpunkter mot dessa länder, säger världsfackets chef till la Repubblica. 

– Jag sade till exempel att det var positivt att de genomfört vissa reformer, som att de avskaffat kafalasystemet, den här formen av slaveri som också finns i andra arabländer, men jag sade också att det inte räckte.   

”Fördömer all form av korruption”

Att Visentini alls dragits in muthärvan som nu skakar EU förklarar han med sitt samröre med den gripne Panzeris organisation.

– Jag hamnade i den här utredningen eftersom jag samarbetade med den här stiftelsen, Fight Impunity, som är erkänd och finansierad av EU-parlamentet och som bekant sysslande med försvar av mänskliga rättigheter, säger han.

– Jag fördömer på det mest kraftfulla sätt all form av korruption.   

Under tisdagen publicerades även ett uttalande på världsfacket Itucs sajt, där Visentini förklarar att han ”är oskyldig” och att han står till myndigheternas förfogande under utredningens gång.

LO kräver avstängning

Korruptionshärvan, som snabbt blivit känd som Qatargate, har beskrivits som den kanske allvarligaste skandalen i EU:s historia. Även om mycket ännu är oklart pekar utredningen mot att Europaparlamentet är sårbart för mutor. 

Även världsfacket måste visa att det tar situationen på allvar, anser svenska LO.   

– Vi från LO tycker att Luca Visentini bör suspenderas under utredningens gång, säger Oscar Ernerot, chef för LO:s internationella enhet, till Arbetet Global.

– Det är omöjligt att Ituc ska vara utan generalsekreterare. Samtidigt är det omöjligt för Luca att med trovärdighet vara generalsekreterare medan han utreds för så grova anklagelser. 

Det kan i så fall bli en lång avstängning. Till la Repubblica säger Visentini själv att han tror att utredningen kommer att ”pågå i många år”. 

Qatargate – detta har hänt

Fredagen 9 december genomför belgisk polis 16 samordnade tillslag i Bryssel. Fem personer grips, samtidigt beslagtogs datorer, mobiltelefoner och 600 000 euro i kontanter. De gripna misstänks ha tagit emot pengar eller gåvor från det belgisk polis enbart beskriver som ”en Gulfstat” för att påverka EU-parlamentet att fatta beslut som gynnar Gulfstaten i fråga. Inom kort bekräftas att Gulfstaten i fråga är Qatar.

Bland de gripna finns förutom världsfackets chef Luca Visentini även den tidigare socialdemokratiske EU-parlamentarikern Pier Antonio Panzeri som numera leder den välkända människorättsorganisationen Fight Impunity. Vidare grips en parlamentarisk assistent som dels är rådgivare i Mellanösternfrågor, dels knuten till Fight Impunity. Dessutom grips Niccolò Figà-Talamanca som leder den ideella organisationen No Peace Without Justice som arbetar med demokratifrågor i Mellanöstern. Organisationen har samma adress som Fight Impunity.       

Senare grips även Eva Kaili, en av Europaparlamentets vice talmän, samt hennes pappa. Kaili är sambo till den sedan tidigare gripne parlamentariske assistenten. Hon har nu uteslutits ur sitt grekiska parti Pasok och stängts av från parlamentets socialdemokratiska grupp S&D.

En gemensam nämnare för samtliga gripna är kopplingar till Fight Impunity, som har ett stort politiskt nätverk i EU. Liberalernas tidigare EU-parlamentariker Cecilia Wikström var fram till i fredags hedersledamot i Fight Impunitys styrelse, men avgick när hon fick kännedom om tillslagen.  

Två av de gripna, däribland Luca Visentini, har sedermera försatts på fri fot. Övriga fyra är fortsatt frihetsberövade. 

Muthärvan har kommit att kallas Qatargate. Den har skakat om EU-etablissemanget och lett till krav på en hårdare linje mot kungadömet Qatar. 

Qatar har å sin sida kategoriskt förnekat all inblandning.   

Källor: Politico Europe, Ansa, Euronews