Världsfacket Ituc har i huvudsak lagt locket på sedan nytillträdde generalsekreteraren Luca Visentini greps av belgisk polis, misstänkt för att ha tagit emot mutor av Qatar. 

Men i ett internt mejl till världsfackets medlemsorganisationer, som Arbetet Global har tagit del av, informerar biträdande generalsekreteraren Owen Tudor om att ett extrainsatt styrelsemöte kommer att hållas den 21 december för att diskutera frågan.

”Luca Visentini har meddelat Itucs ordförande att han vill kliva åt sidan från posten som generalsekreterare fram till det mötet”, skriver Tudor.    

Nordiska fack kräver avstängning

LO krävde tidigt att Visentini stängs av så länge den belgiska utredningen pågår, vilket kan handla om lång tid.

Sedan dess har även Nordens fackliga samorganisation, NFS, ställt sig bakom kravet på time out. 

– Det är NFS gemensamma ståndpunkt att han bör stängas av under utredningens gång, säger Anna Gustafsson, internationell sekreterare på TCO. 

NFS samlar 15 centralorganisationer, som representerar över 8,5 miljoner arbetstagare, och är en maktfaktor i världsfacket.    

– Det är därför vi gör det här tillsammans, för att få en tyngre röst och större gehör för våra synpunkter. Men vi är ju inte en majoritet bara för det, säger Anna Gustafsson.  

Visentini bedyrar sin oskuld

Visentini greps fredagen den 9 december i samband med muthärvan som kommit att kallas Qatargate. Han släpptes på söndagen men är formellt fortfarande misstänkt. Flera av de övriga gripna är fortsatt frihetsberövade. 

Visentini bedyrar sin oskuld. Qatar förnekar all inblandning i muthärvan. 

Qatargate – detta har hänt

Fredagen 9 december genomför belgisk polis 16 samordnade tillslag i Bryssel. Fem personer grips, samtidigt beslagtogs datorer, mobiltelefoner och 600 000 euro i kontanter. De gripna misstänks ha tagit emot pengar eller gåvor från det belgisk polis enbart beskriver som ”en Gulfstat” för att påverka EU-parlamentet att fatta beslut som gynnar Gulfstaten i fråga. Inom kort bekräftas att Gulfstaten i fråga är Qatar.

Bland de gripna finns förutom världsfackets chef Luca Visentini även den tidigare socialdemokratiske EU-parlamentarikern Pier Antonio Panzeri som numera leder den välkända människorättsorganisationen Fight Impunity. Vidare grips en parlamentarisk assistent som dels är rådgivare i Mellanösternfrågor, dels knuten till Fight Impunity. Dessutom grips Niccolò Figà-Talamanca som leder den ideella organisationen No Peace Without Justice som arbetar med demokratifrågor i Mellanöstern. Organisationen har samma adress som Fight Impunity.       

Senare grips även Eva Kaili, en av Europaparlamentets vice talmän, samt hennes pappa. Kaili är sambo till den sedan tidigare gripne parlamentariske assistenten. Hon har nu uteslutits ur sitt grekiska parti Pasok och stängts av från parlamentets socialdemokratiska grupp S&D.

En gemensam nämnare för samtliga gripna är kopplingar till Fight Impunity, som har ett stort politiskt nätverk i EU. Liberalernas tidigare EU-parlamentariker Cecilia Wikström var fram till i fredags hedersledamot i Fight Impunitys styrelse, men avgick när hon fick kännedom om tillslagen.  

Söndagen den 11 december försattes två av de gripna, däribland Luca Visentini, på fri fot.

Torsdagen den 15 december är tre personer, däribland Kaili, fortsatt frihetsberövade medan en har släppts med fotboja, uppger TT.

Muthärvan har kommit att kallas Qatargate. Den har skakat om EU-etablissemanget och lett till krav på en hårdare linje mot kungadömet Qatar. 

Qatar har å sin sida kategoriskt förnekat all inblandning.   

Källor: Politico Europe, Ansa, Euronews