Totalt greps fyra personer i samband med en serie husrannsakningar som belgisk polis genomförde under fredagen, rapporterar dagstidningen Le Soir som var först med nyheten. 

Samtliga fyra är italienska medborgare eller födda i Italien. Utöver Visentini handlar det om en tidigare socialdemokratisk EU-parlamentariker, en parlamentarisk assistent samt ordföranden för en ideell organisation.

Korruptionsutredningen har pågått sedan juli 2022. Enligt belgiska utredare har ”en Gulfstat försökt påverka EU-parlamentets ekonomiska och politiska beslut”. 

Qatar pekas ut för mutor

Utredarna nämner inte Gulfstaten vid namn, men enligt källor till Le Soir rör det sig om Qatar, som just nu arrangerar ett skandalomsusat fotbolls-VM

Försöken att påverka EU ska ha skett genom ”utdelning av stora summor pengar eller gåvor till tredje part med betydande politisk och/eller strategisk position i EU-parlamentet”.  

I samband med razziorna beslagtogs enligt Le Soir 600 000 euro i kontanter från den tidigare EU-parlamentarikerns bostad i Bryssel.    

Visentini ny på posten

Luca Visentini valdes till ny generalsekreterare för Ituc i samband med världsfackets kongress i november. Att utredningen pågått sedan i somras talar starkt för att den rör händelser som ligger längre tillbaka i tiden, då Visentini ledde Europafacket Etuc. 

Arbetet Global har utan framgång sökt Etucs biträdande generalsekreterare, den tidigare LO-juristen Claes-Mikael Ståhl. 

Inte heller Luca Visentini själv har svarat på kontaktförsök.

”Smittoeffekt in i världsfacket”

En källa med insyn i den svenska fackföreningsrörelsen säger att gripandet av Visentini slog ned som en bomb. Uppgifterna om att mutmisstankarna rör just Qatar väcker vrede, eftersom globala fack under flera års tid lagt stor möda på att förbättra villkoren för migrantarbetare i landet.   

– Vi har investerat hur många år som helst i Qatar, och så händer det här. Det blir ju en smittoeffekt in i världsfacket, säger källan till Arbetet Global. 

LO: Kan skada fackrörelsen

Oscar Ernerot, chef på LO:s internationella enhet, betonar att han bara tagit del av medieuppgifter. Men också att händelsen har potential att drabba facket hårt. 

– Man blir chockad och bedrövad om detta är sant, men vi måste så klart avvakta utredningen. Egentligen finns det inte så mycket mer att säga i nuläget. Om det är sant kommer det skada fackföreningsrörelsen på många sätt.

Enligt Le Soir har samtliga gripna släppts på fri fot. Inga formella misstankar mot dem har i nuläget offentliggjorts. 

Mutanklagelser kring fotbolls-VM

Korruptionshärvorna som omger VM i Qatar är många och snåriga. Brotts­utredningar pågår i bland annat USA, Frankrike och Schweiz.

Efter en flerårig utredning hävdade amerikanska åklagare 2020 att det finns bevis för att ­representanter som arbetat åt Qatar mutat Fifa-delegater för att rösta på landets VM-kandidatur.

Flera toppnamn ur Fifas tidigare ledning, som Sepp Blatter och Michel Platini, har stängts av efter utredningar av organisationens etikkommitté.