Världsfacket Itucs pågående kongress i australiska Melbourne har valt ny generalsekreterare. 

Som väntat blev det italienaren Luca Visentini, i dag generalsekreterare för Europafacket Etuc, som samlade flest röster. 

– Jag är oerhört stolt över denna möjlighet att leda Ituc och att representera de arbetande människornas röst i världen. Tack för ert förtroende, sade Visentini efter valet, enligt världsfackets hemsida

Ituc varnar för ytterhöger

Sedan 2010 har Ituc letts av australiska Sharan Burrow. Luca Visentini hyllade föregångarens ”fantastiska ledarskap” innan han riktade blicken mot framtiden. 

– Men jag inser att det här är en historiskt svår tid för arbetande människor. Världen står på randen av en ekonomisk nedgång och arbetare är de som drabbas först. Många människor lever redan med konsekvenserna. 

Det finns inte bara ekonomiska orosmoln, menar världsfackets nya chef, utan även politiska. 

– Freden och demokratin är hotade och framväxande ytterhögerrörelser är ett stort hot mot mänskliga, arbetstagares och fackliga rättigheter.   

Luca Visentini leder Europafacket Etuc
Luca Visentini

Föddes 1969 i norditalienska Udine och började sin fackliga bana i tjugoårsåldern, som ungdomsansvarig på centralorganisationen UIL. Engagerade sig 1997 i Europafacket där han sedan 2015 är generalsekreterare. Skriver vid sidan av sitt fackliga engagemang poesi och har gett ut fyra dikt- och novellsamlingar.

Minimilöner ger uppförsbacke

I valet utmanades Visentini av turkiske Kemal Özkan från det globala facket IndustriAll. 

De svenska centralorganisationerna motsatte sig Luca Visentinis kandidatur. Bakgrunden handlade bland annat om hur Europafacket, under Visentinis ledning, drivit frågan om lagstadgade minimilöner i EU. 

– Det är ingen hemlighet att vi inte är nöjda med hur frågan om minimilönerna sköttes. Men det är en bredare ledarskapsfråga där vi ser att Kemal har en stil som vi tycker är att föredra som chef för Ituc, sade TCO:s internationella sekreterare Anna Gustafsson till Arbetet Global inför kongressen, och tillade: 

– Vi kommer att jobba konstruktivt med vilken generalsekreterare det än blir. Men med Luca så blir det lite mer uppförsbacke.

Det här är Ituc

Internationella fackliga samorganisationen (International Trade Union Confederation, Ituc) kallas ofta ”världsfacket”.

Samlar 331 centralorganisationer i 163 länder, vilka tillsammans representerar 208 miljoner anställda. Bildades 2006 när Fria fackföreningsinternationalen och Arbetarnas världsfederation gick samman.