Fotbolls-VM skulle stärka Qatars globala varumärke men mästerskapet har fläckats av skandaler. Och protesterna kommer att fortsätta på planen. 

Danmarks planer på att ha ”kritiska budskap” på matchtröjorna stoppades av Fifas regler. I stället kommer landslaget att ha enfärgade matchtröjor utan synliga logotyper för att uppmärksamma ”hur landet behandlat de migrantarbetare som byggt dess VM-arenor”.

Nederländerna, Norge och Tyskland har protesterat under kvalmatcher inför VM.

Migrantarbetarnas situation är den fråga som fått störst uppmärksamhet, men Qatar-VM omgärdas av flera kontroverser. Arbetet Global listar de fem största.  

Migrantarbetare

Qatar har satsat runt 2 000 miljarder på arenor och infrastruktur inför VM. Byggarbetsplatserna har bemannats av migrantarbetare från länder i Syd- och Sydostasien. Arbetsvillkoren har ofta varit livsfarliga. Sedan Qatar tilldelades VM för tolv år sedan har minst 6 750 migrant­arbetare mist livet. 
Qatar hävdar att nästan alla dödsfall har ”naturliga orsaker”, men människorätts­organisationer har visat att landet skriver schablonartade dödsattester utan ­ordentliga utredningar.


Mutanklagelser

Korruptionshärvorna som omger VM i Qatar är många och snåriga. Brotts­utredningar pågår i bland annat USA, Frankrike och Schweiz. Efter en flerårig utredning hävdade amerikanska åklagare 2020 att det finns bevis för att ­representanter som arbetat åt Qatar mutat Fifa-delegater för att rösta på landets VM-kandidatur. Flera toppnamn ur Fifas tidigare ledning, som Sepp Blatter och Michel Platini, har stängts av efter utredningar av organisationens etikkommitté.

Diktatur

Qatar är en absolut monarki där makten utgår från kungafamiljen. Homo­sexualitet är förbjudet men landet har lovat att homosexuella fotbollsfans inte kommer att gripas om de visar tillgivenhet i det offentliga. Pressfriheten är kraftigt kringskuren. Internationella mediebolag som bevakar VM har förbjudits att filma de ned­gångna områden där migrantarbetare bor. Enligt en första version av reglerna skulle ­medie­bolag inte få producera inslag som kränkte ”islamiska principer”.

Fackfritt

Fackföreningar är förbjudna i diktaturens Qatar. Svenska Byggnads har tillsammans med internationella fack kampanjat mot gulfstaten och lyckats driva fram förbättringar för migrantarbetarna. Bland annat har kafalasystemet avskaffats. Det innebär att arbetsgivare inte längre får beslagta pass eller godtyckligt kan besluta om att migrantarbetare ska utvisas. Men fortfarande saknar de som bygger Qatar laglig rätt att organisera sig.

Vinter-VM

För att undvika Gulfens stekande sommarhetta kommer fotbolls-VM för första gången att spelas under vintern. Det innebär att andra internationella idrottsevenemang fått flytta på sig och att spelschemat i de euro­peiska fotbolls­ligorna rubbas.