Att tvätta ett skamfilat rykte genom att försöka förknippa det med någonting positivt är en av de äldsta och vanligaste PR-strategierna. Inom idrottsvärlden kallas fenomenet sportwashing.

Fotbollsstjärnornas bröst, där huvudsponsorns logga ligger bredvid klubbmärket, är en av världens mest attraktiva annonsplatser. Det lockar förstås alla sorters storföretag, inklusive de med behov av att förbättra sin image.

Statsägda diktaturbolag sponsrar topplag i Europas största fotbollsligor. Och numera köper länderna hela klubbar – som Manchester City, Newcastle och Paris Saint-Germain.

Olof Lundh: ”Kanske fungerar”

Gulfstater pumpar in miljarder i sina europeiska fotbollsprojekt. Får de valuta för pengarna?

– Om man ser vad som sker på planen, med fantastiska spelare och otrolig fotboll, så kanske det fungerar om åskådaren kopplar ihop det med ägaren, säger fotbollsjournalisten Olof Lundh, bokaktuell med Templet i öknen – Så köpte Qatar världens största sport.

Men sportwashing kan sluta med självmål. Fotbollsinvesteringarna sätter också strålkastarljuset på ägarnas mer tvivelaktiga sidor. Och fansen är kluvna.

– En del supportrar tycker att det känns oäkta, andra bejakar det, det finns inte en samlad reaktion mot det här. Men vi har blivit bättre på att lyfta upp och diskutera det, säger Olof Lundh.

Ägs ditt fotbollslag av en diktatur? – Här är listan

Newcastle United FC

Ägare: Saudiarabiens statliga investeringsfond (80 %)
Stjärnor: Alexander Isak, Allan Saint Maximin, Joelinton
Liga: Premier League, Storbritannien

I slutet av augusti bytte Alexander Isak La liga mot Premier League i en övergång värd 75 miljoner euro. Summan innebar nytt transferrekord, men nyrika Newcastle har råd. I oktober 2021 köptes klubben av Saudiarabiens statliga investeringsfond och sedan dess har miljarderna rullat.

Saudiarabien styrs av landets mäktiga kungafamilj med kronprins Mohammed bin Salman i spetsen. I fjol fick 6,7 miljoner av Saudiarabiens gästarbetare för första gången rätt att byta jobb och lämna landet utan arbetsgivarens tillstånd. Men 3,6 miljoner gästarbetare, däribland hembiträden, omfattas inte av reformerna. I Saudiarabien fängslas oppositionella och fackföreningar är förbjudna.

Alexander Isak på plan för Newcastle, som ägs av Saudiarabien.
Alexander Isak spelar numera sin fotboll för Newcastle, som ägs av Saudiarabien.
Paris Saint-Germain

Ägare: Qatar Sports Investment
Stjärnor: Lionel Messi, Neymar, Kylian Mbappé
Liga: Ligue 1, Frankrike

Qatar köpte PSG 2011. Året efter plockades en viss Zlatan Ibrahimovic in som det stora affischnamnet. Gulfstaten är en absolut monarki som styrs av styrs av emir Tamim bin Hamad Al Thani.

Sedan Qatar för drygt tio år sedan tilldelades värdskapet för herrfotbolls-VM 2022 har runt 7 000 migrantarbetare mist livet i landet. Emiratet har fått beröm för att ha avskaffat det så kallade kafalasystemet, som ofta jämfördes med modernt slaveri, men fortfarande är fackföreningar förbjudna.

Manchester City FC

Ägare: Abu Dhabi Group (78 %)
Stjärnor: Erling Haaland, Kevin De Bruyne, Phil Foden
Liga: Premier League, Storbritannien

2008 köptes Manchester City av Abu Dhabi Group som leds av emiratets vice premiärminister Sheikh Mansour bin Zayed bin Sultan al-Nahyan.

Abu Dhabi är en del av Förenade Arabemiraten där nära 90 procent av arbetskraften kommer från fattiga länder i Syd- och Sydostasien. Kafalasystemet ger arbetsgivaren långtgående makt över anställda. Exempelvis är en gästarbetare som får sparken tvungen att lämna landet.

Manchester Citys Erling Haaland firar med Phil Foden.
Manchester Citys målspruta Erling Haaland firar med lagkamraten Phil Foden.
Girona FC

Ägare: Abu Dhabi Group (47 %)
Stjärnor: Yangel Herrera, Taty Castelleanos, Oriol Romeu
Liga: La Liga, Spanien

Den 30 oktober spelade Girona oavgjort mot giganten Real Madrid på Santiago Bernabéu-stadion i Madrid. I Gironas startelva fanns två spelare på lån från Manchester City och en från New York City FC. Förklaringen är enkel – lagen har samma ägare.

Abu Dhabi äger, via City Football Group, även lag som Melbourne FC (Australien), Mumbai City FC (Indien) och Palermo FC (Italien). Sedan 2017 ingår även Girona i emiratets fotbollsimperium.

FC Inter Milan (snart?)

Ägare: Suning Holdings
Stjärnor: Lautaro Martínez, Romelu Lukaku, Milan Skriniar
Liga: Serie A, Italien

Inter Milans kinesiska majoritetsägare sägs vara på väg att sälja klubben till Saudiarabiens statliga investeringsfond, som redan äger brittiska Newcastle och vill expandera till den italienska högstaligan. Inter Milan vann senast scudetton säsongen 2020-21 och slutade på en andraplacering i fjol.

10 klubbar som sponsrats av skurkstater

En lång rad fotbollsklubbar i Europas mest prestigefyllda fotbollsligor har genom åren sponsrats av bolag knutna till odemokratiska stater.

AC Milan – sponsras av Dubaiägda flygbolaget Emirates.

Arsenal – sponsras av Dubaiägda flygbolaget Emirates, som också gett namn åt Londonklubbens arena.

Atletico Madrid – sponsrades tidigare av Azerbajdzjans turistbyrå.

Barcelona – sponsrades tidigare av Qatar Airways, Qatars statligt ägda flygbolag, men den spanska klubben valde med hänvisning till ”sociala frågor” att inte förlänga avtalet.

Bayern München – sponsras av Qatar Airways, Qatars statligt ägda flygbolag.

Manchester United – sponsrades fram till i våras av det ryska statsägda flygbolaget Aeroflot, men den brittiska klubben avslutade avtalet när Ryssland invaderade Ukraina.

Manchester City – klubben som ägs av Abu Dhabi sponsras av emiratets flygbolag Etihad.

Olympique Lyonnaise – sponsras av Dubaiägda flygbolaget Emirates.

Real Madrid –sponsras av Dubaiägda flygbolaget Emirates.

Shalke 04 – sponsrades fram till i våras av det ryska statsägda flygbolaget Gazprom, men den tyska klubben avslutade avtalet när Ryssland invaderade Ukraina.