I sommar väntar ett uppskjutet fotbolls-EM i tolv olika länder. Det är fortfarande oklart hur mycket publik som kommer att släppas in på arenorna på grund av coronaviruset.

Kvalet till VM i Qatar har inletts och i Sverige har kvaltemperaturen höjts rejält efter 39-årige Zlatan Ibrahimovics comeback. 

Men festen förmörkas av att internationella fotbollsförbundet Fifa gav VM till oljediktaturen Qatar redan 2010. Landet saknade egentligen alla förutsättningar.

Det fanns ingen fotbollskultur att tala om. Infrastruktur i form av arenor, vägar och hotell fattades.

Klimatet vid Persiska viken, med medeltemperaturer på över 40 grader när VM brukar spelas under sommaren, talade också emot.

Men Qatar hade den enda faktor som det korrupta förbundet till slut räknade med: pengar, mycket pengar.

Plus en vilja att muta dem som skulle ta det avgörande beslutet. Fifa-styrelsen från den tiden är avsatt sedan länge, en majoritet av ledamöterna dömda för korruption, bedrägeri eller penningtvätt.

De bortsåg från alla fakta som talade emot Qatar. Som att landet styrs av en enväldig emir, att inga val får hållas, att fackförbund är förbjudna och att politisk opposition inte tillåts.

Lägg därtill en ständig diskriminering av kvinnor och en inhuman behandling av alla gästarbetare.

En miljon gästarbetare har plockats till landet för att bygga sju nya arenor, en ny flygplats, vägar, hotell och en helt ny stad.

De kommer från Indien, Pakistan, Nepal, Bangladesh och Sri Lanka och utnyttjas stenhårt. Villkoren och arbetsmiljön är urusla. 

Brittiska The Guardian har ställt samman statistik som visar att fler än 6 500 gästarbetare dött under ”arbetsrelaterade omständigheter” under de tio åren som VM-byggena har pågått. Det blir som att spela fotboll på en kyrkogård.

Qatar skulle aldrig ha fått uppdraget att arrangera fotbolls-VM. De internationella idrottsförbunden, med IOK och Fifa i täten, borde ställa krav på att arrangörsländerna respekterar mänskliga rättigheter.

Det är för sent nu, men när kommande OS och VM ska delas ut borde det vara en självklarhet.

Diktaturer använder OS och VM som pr-vapen. Det gjorde Adolf Hitler redan vid Berlin-OS 1936.

Den förtryckande kommunistdiktaturen i Peking kommer att göra det i februari 2022 under vinter-OS, de odemokratiska oljeshejkerna i Qatar tänker göra samma sak under hösten 2022.

Det enda som kan hindra pr-framgångarna är breda bojkotter. Men det är knappast troligt att det kommer att bli så. Pengarna styr idrotten och då blir fair play utanför planen mest bara tomma ord.