Johan Lindholm har precis kommit fram till Qatar där han är på plats till på torsdag för att bland annat göra inspektioner på två arenabyggen.

– Företagen är mer tillmötesgående och lyhörda efter avtalet vi fick fram i fjol, säger Johan Lindholm och syftar på att fackliga organisationer då för första gången fick rätt att verka i Qatar.

Vid sina tidigare fyra resor har Johan Lindholm träffat regeringsföreträdare och påtalat att något måste göras åt arbetsmiljön som skördar många dödsoffer.

– Tidigare har svaret varit att inget händer över en natt, men nu har det bevisligen hänt något, förändring är på gång, säger han.

Vi en arbetsplats får Johan Lindholm träffa migrantarbetare som slutat för dagen.

Efter år av förhandlingar nådde internationella fackföreningsrörelsen ett genombrott i slutet av oktober. Det så kallade kafalasystemet, som många omnämner som modernt slaveri, ska skrotas.

– Utifrån de löften som getts om att Kafalasystemet nu ska väck är det viktigt att vi håller uppe trycket för att det blir verklighet, menar Johan Lindholm.

Flera länder i Mellanöstern använder sig av det så kallade kafalasystemet för migrantarbetare. Det innebär att anställda, oftast inom byggbranschen eller hushållsnära arbete, är beroende av arbetsgivarna som lätt kan utnyttja arbetarna.

Fler än en miljon migrantarbetare finns i Qatar.

I Qatar finns fler än 1,5 miljoner gästarbetare från Nepal, Bangladesh och Indien. Och byggnadsarbetare är de allra mest utsatta. Världsfacket har uppskattat att totalt 7 000 människor kommer att mista livet på byggprojekt i Qatar fram till år 2022 då fotbolls VM drar igång i landet.

Med på resan till Qatar är för första gången två skyddsombud från Sverige.

– Jag hoppas att vi kan få arbetsgivarna att förstå betydelsen av hur viktigt det är att anställda kan påverka arbetsmiljöarbetet. Vi ska visa upp vår svenska modell som vi jobbar efter och hoppas att de kan göra likadant, berättar Johan Lindholm.

Ett av många nybyggnationer i och kring huvudstaden Doha.

Anders Lund är skyddsombud och snickare på Skanska.

– Jag brinner för skydd och säkerhet. Vårt besök ligger helt rätt i tiden och det känns intressant att se hur långt de har kommit. Vi har två guider här nu som ska visa oss hur deras fackliga arbete ser ut, säger han på telefon från Doha.

Även Patrik Nyman, som är huvudskyddsombud på anläggning öst för Veidekke, ser fram emot veckan:

– Man har ju hört att de kan visa upp en fin fasad men jag hoppas vi får se verkligheten också.