Danska landslaget planerade att ha ”kritiska budskap” på matchtröjorna under fotbolls-VM i Qatar, men det stoppades av Fifas regler.

I stället spelade Danmark i enfärgade matchtröjor utan synliga logotyper, något som skulle symbolisera hur Qatar ”behandlat de migrantarbetare som byggt dess VM­-arenor”, enligt tillverkaren Hummel.

Det danska VM-äventyret tog slut i gruppspelet, men stödet till migrantarbetarna upphör inte för det. 

Nu donerar det danska fotbollsförbundet DBU 559 110 danska kronor, motsvarande 820 000 svenska kronor, till det globala byggfacket BWI.  

Öronmärkt för Qatar

Den aningen spretiga summan baseras på antalet mål som gjordes i danska fotbollsligor under november, totalt 55 911, vilket sedan har multiplicerats med tio. Pengarna är öronmärkta för att förbättra migrantarbetarnas situation i Qatar. 

– Å hela dansk fotbolls vägnar kan vi nu bidra med konkret stöd till migrantarbetarna i Qatar. Det kan bidra till att säkra bättre villkor för fler i framtiden, säger DBU-chefen Jakob Jensen i ett uttalande.   

Byggnads: Kommer göra nytta i Qatar

Det globala byggfacket BWI – där svenska förbund som Byggnads, Elektrikerna och GS är medlemmar – engagerade sig tidigt för migrantarbetarnas villkor i Qatar. 

Att Danmark väljer att donera till just BWI ser Johan Lindholm, ordförande för Byggnads och dessutom för BWI Europa, som en bekräftelse på det fackliga arbetets genomslag.    

– Det är absolut ett kvitto. Jag är väldigt glad över det och det kommer att göra mycket nytta. Vi vill öppna ett migrantcenter i Qatar och målet var att spaden skulle i marken innan VM startade, men tyvärr kom vi inte hela vägen, säger han.

– Tystnaden från regimen den senaste tiden har varit öronbedövande. Men vi vet att Qatar har siktet inställt på sommar-OS och vårt engagemang i landet och regionen kommer att fortsätta. 

Borde Svenska fotbollsförbundet följa det danska exemplet och stödja facken? 
– Det tycker jag är helt på sin plats, men den frågan bör ju ställas till dem. 

Qatar

Qatar är världens per capita rikaste land och mångmiljardsatsade på att bygga arenor och infrastruktur inför fotbolls-VM. Antalet migrantarbetare ökade snabbt till runt 90 procent av befolkningen. Den allra största gruppen – omkring 800 000 människor – har arbetat inom bygg och anläggning.

Medier och människorättsorganisationer har dokumenterat hur dessa ofta luras på lönen och i praktiken lever i rättslöshet. Den livsfarliga arbetsmiljön på landets byggarbetsplatser har också varit föremål för hård kritik.

Qatar hyllades när landet beslutade att avskaffa kafalasystemet, som knöt vistelserätt i landet till anställning och innebar att migrantarbetare varken kunde byta jobb eller säga upp sig, samt att den som avskedades kunde deporteras.

Qatar är en absolut monarki. Fackföreningar är förbjudna.