Sedan den 29 april har Kommunal strejkat i Svenska kyrkan vilket har fått en del konskvenser för till exempel begravningar.

Anledningen till strejken var att Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation inte accepterade det bud som medlare gav till parterna när ett nytt avtal skulle förhandlas fram.

Nu kan verksamheten återgå till det normala då arbetsgivarna efter några dagar backar och accepterar det först ratade budet. 500 personer som togs ut i strejk går nu tillbaka till jobbet med omedelbar verkan.

”Ansvar för kyrkans verksamhet”

– Vi har förhandlat fram ett starkt kollektivavtal där bland annat allhelgona blir en storhelg. Vi har också förbättrat möjligheterna för de anställda att få yrkesutveckling och omställningsmöjligheter, detta har vi gjort utan kraftiga försämringar i kollektivavtalet,säger Malin Ragnegård ordförande Kommunal i ett pressmeddelande.

– Vi hade velat nå längre, men vi tar vårt ansvar för att Svenska kyrkans viktiga verksamhet ska kunna fortsätta att fungera. Därför har vi träffat en överenskommelse om löneavtal och allmänna villkor. Vi fortsätter vårt långsiktiga arbete att utveckla Svenska kyrkans kollektivavtal för framtiden, säger Cecilia Herm, förhandlingschef Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation i en skriftlig kommentar.

Andra fack drar tillbaka varsel

Det nya avtalet gäller från och med den 1 april 2022 till den 31 mars 2023 och berör cirka 5 600 medlemmar.

Arbetet har även rapporterat att flera andra fackförbund varslat om stridsåtgärder, men samtliga av dessa drar nu tillbaka sina varsel efter att avtalet är på plats.