Parterna i strejken inom Svenska kyrkan är oense i flera frågor. Bland annat om vilka som ska strejka.

Svenska kyrkan har gått ut med informationen att begravningar och kremeringar är undantagna, och har dispens.

Enligt arbetsgivaren innehåller ceremonier kring döden arbetsuppgifter som bör vara skyddsarbete. Enligt parternas huvudavtal kan då anställda undantas från en strejk för att utföra de uppgifterna.

Oense om skyddsarbete

Men enligt Kommunal stämmer inte det. Facket anser inte att begravningar och kremeringar är skyddsarbete.

Enligt facket gick man med på dispens för inplanerade begravningar fram till 48 timmar efter att strejken bröt ut i fredags.

Nu krävs i stället dispens för varje anställd som ska utföra sådana arbetsuppgifter. Dispensen gäller i ett dygn och ska skickas in till förbundet. Enligt Svenska kyrkan gör man nu detta.

– Svenska kyrkan är huvudman för begravningsverksamheten i nästan hela landet och hanterar begravningar för alla, oavsett trosinriktning. Det är av yttersta vikt att begravningar kan genomföras på ett värdigt, säkert och pietetsfullt sätt. Vi har täta kontakter med Kommunal för att säkerställa att sorgehusen inte drabbas av den pågående konflikten, skriver Svenska kyrkans förhandlingschef, Cecilia Ferm i en kommentar.

Kommunal tyst om någon nekats

Ansökningarna har börjat trilla in till Kommunal, bekräftar Hadi Ala på Kommunls presstjänst. Men förbundet vill inte berätta hur många eller om någon nekats.

Enligt honom kan kyrkan beordra anställda att utföra arbetsuppgifter som de anser är skyddsarbete, men det kan få följder.

– Då kommer Kommunal tvisteförhandla och stämma Svenska kyrkan för kollektivavtalsbrott i Arbetsdomstolen. Under tiden som tvisten pågår ska medlemmarna utföra det påstådda skyddsarbetet.

Dag 5 med strejk

Det var i fredags, den 29 april, som strejk bröt ut i konflikten mellan Kommunal och Svenska Kyrkan. Strejken omfattar ett 70-tal orter i Sverige.

Sedan dess har även Akademikerförbundet SSR, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbunds Samverkansråd, Sveriges ingenjörer och Vision varslat om strejk från den 11 och 12 maj.

Här är församlingarna som strejkar

(Sök efter din församling i fältet ”Search”)