Malmö, Sollefteå och Alingsås. Det är några av de platser där bland annat kyrkogårdsvaktmästare, på vissa kyrkogårdar, väntas lägga ned arbetet.

Kommunals strejkvarsel bryter ut efter att förhandlingarna om nytt kollektivavtal med Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation bröt ihop under torsdagen.

Oenighet kring omställningsavtal

Enligt Kommunal vill facket ha ett omställningsavtal motsvarande det man redan har med arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv och SKR (Sveriges kommuner och regioner). Men man uppger att arbetsgivarna kräver att andra villkor i så fall ska försämras.

– Jag kan bara beklaga att arbetsgivaren uppenbarligen anser att just deras verksamhet ska ha en särställning på svensk arbetsmarknad. Det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal skulle gå med på villkorsförsämringar för att få likvärdiga omställningsmöjligheter som flertalet på svensk arbetsmarknad, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård i ett uttalande på förbundets hemsida.

Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation skriver på sin hemsida att de vill ha ett modernt, extra generöst omställningsavtal medan Kommunal vill behålla ”gamla, kostsamma villkor som skapar inlåsningseffekter”.

Förhandlingar med Vision kraschade

– Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation kan inte teckna ett omställningsavtal som blir minst åtta gånger dyrare än idag, och samtidigt behålla långa uppsägningstider och den unikt kostsamma lönegarantin vid omplacering, säger förhandlingschefen Cecilia Herm.

Även förhandlingar om nytt avtal mellan Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och Vision kraschade på torsdagen. Både i dessa förhandlingar och i förhandlingarna med Kommunal har medlare från Medlingsinstitutet varit inkopplade. På torsdagen sa arbetsgivarna nej till deras bud.

Också i förhandlingarna med Vision gäller oenigheten villkoren för omställning. I ett pressmeddelande uppger förbundet att man under fredagen kommer fatta beslut om vilka fortsatta åtgärder förbundet ska vidta.