Det var i fredags som strejken bröt ut i Svenska kyrkan.

Förhandlingarna om nytt kollektivavtal bröt ihop under torsdagen. På flera platser som till exempel Malmö, Sollefteå och Alingsås lades arbetet ner av bland andra kyrkogårdsvaktmästare anslutna till Kommunal

Och snart kan fler fackförbund ansluta sig till strejken. För nu varslar också de fyra fackförbunden Vision, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och Akademikerförbundet SSR om stridsåtgärder.

Varslet kommer som ett svar på de ”orimliga krav på försämringar” som ställdes från Svenska kyrkan i kollektivavtalsförhandlingarna, enligt Vision.

Varsel den 11 maj

Alla fyra varslen träder i kraft den 11 maj och innebär bland annat övertids- och nyanställningsblockad samt strejk för en rad anställda i kyrkan.

För Visions del handlar det främst om administrativ personal, för Lärarfacken om kyrkomusiker och för Akademikerförbundet om bland annat präster och diakoner.

– Kyrkans Arbetsgivarorganisation ställer sig helt vid sidan om normen på svensk arbetsmarknad. Det är under all kritik. Våra medlemmar har rätt till samma villkor och trygghet som garanteras på den övriga arbetsmarknaden, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.

Krävde villkorsförsämringar

Enligt facken handlar konflikten om att att Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation sa upp det gällande kollektivavtalet och krävde villkorsförsämringar för att acceptera ett nytt omställningsavtal motsvarande det facken redan har med SKR och Svenskt näringsliv.

I torsdags kommenterade arbetsgivarorganisationen Kommunals varsel på sin hemsida med att förbundet ville ”behålla gamla, kostsamma villkor som skapar inlåsningseffekter.” Själva vill de ha ett ”modernt, extra generöst omställningsavtal som ger både arbetsgivare och arbetstagare bättre förutsättningar vid en omställning.”