När covidpandemin svepte in över landet drabbades olika yrken olika.

Ett yrke som drabbats hårt, både av sjukdom och flera dödsfall, har varit bussförare.

Nu syns också skillnaden i ny statistik från Afa försäkring över coronarelaterade sjukförsäkringsfall.

Statistiken visar att just yrkesförare var den yrkesgrupp bland privatanställda där fallen ökade mest efter mars 2020 då pandemin drog i gång på allvar.

Ärendena nådde sin topp i juni men låg högt under hela året, enligt Emil Askestad, analytiker och statistiker på Afa Försäkring som varit med och skrivit rapporten.

– Drygt 100 000 personer jobbade som yrkesförare år 2019. De utgör en viktig samhällsfunktion och det är viktigt att kartlägga vilka händelser som orsakar allvarliga arbetsskador och vilka diagnoser som orsakar långvarig sjukfrånvaro för dem, säger han i ett pressmeddelande.

Siffrorna gäller bara privatanställda då Afas försäkringar ser olika ut jämfört med de som jobbar för kommuner och regioner och börjar gälla vid olika tidpunkter efter ett sjukdomsfall.

Yrkesförare ökade mest

Grafen visar det relativa inflödet av covidrelaterade ärenden till Afa försäkring för yrkesförare och alla andra privatanställda och utgår från ett index (100) den 15 mars 2020.

Bland yrkesförarna var det buss och spårvagnsförare som stod för den största ökningen av covidrelaterade sjukförsäkringsfall hos Afa.

Skillnaderna påverkas givetvis över hur stor del av de anställda inom varje yrke som har kollektivavtal och därmed tillgång till Afas försäkringar.

Orsaken till att just yrkesförarna sticker ut i statistiken jämfört med övriga yrken är inget Afa Försäkring spekulerar kring i rapporten.

– Det är inget vi kan gräva djupare i. Vi redovisar bara statistikflödet som kommit in, säger Emil Askestad

Buss- och spårvagnsförare sticker ut

Tabellen visar antal covidrelaterade sjukförsäkringsfall fördelat på olika yrken i gruppen yrkesförare

Covidrelaterad – vad är det?

Alla sjukförsäkringsärenden där någon blivit sjuk i covid är givetvis covidrelaterade enligt Afa. Men det behöver inte nödvändigtvis inte vara covidsjukdomen som orsakar sjukskrivningen. Det kan också handla om exemepelvis en försenad operation till följd av covidpandemin.