Ökningen var kraftig i början av året för att slå i taket med 8827 på en månad i mars och sedan minska något, till 7679, i april.

Fram till förmiddagen den 17 maj hade 3314 anmälningar gjorts under månaden.

Anmälan ska göras om någon utsatts för smitta på jobbet, även om personen inte blivit sjuk.

– Vi har hög smittspridning nu på arbetsplatser. Det har säkert att göra med att den brittiska mutationen är mer smittsam, säger Ulrika Scholander, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Att tillbuden ökade i början av året berodde till stor del på nya instruktioner om att alla ska anmäla tillbud kopplade till smittorisk, tidigare uppmanades endast vård- och omsorgssektorn att anmäla.

I årets början gjordes även anmälningar bakåt i tiden, men Ulrika Scholander konstaterar att de anmälningar som kommer in nu endast gäller aktuella händelser.

Drygt 40 procent av de 28 065 tillbud som anmälts i år gäller arbetsplatser i utbildningssektorn. Näst vanligast är tillbud inom vård- och omsorg. Därefter kommer handeln.

Även om faktorer som anmälningsbenägenhet kan påverka tror Ulrika Scholander att siffrorna ger en hyfsat rättvis spegling av vilka branscher som är utsatta.

– Handeln har ju fördelen att det är i få situationer de anställda måste komma nära kunderna. Det går att hålla avstånd och använda barriärskydd på ett helt annat sätt än i skola och förskola, säger hon.

Hon säger att tillbuden i skola och förskola ofta handlar om att någon testat positivt och man vet att den personen varit nära många på arbetsplatsen.

– I tillverkningsindustrin är det lite samma, just att man har varit i situationer där man kanske inte har hållit avstånd och inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att skydda medarbetarna mot exponering.

Tidigare i maj presenterade Arbetsmiljöverket delresultat från en pågående granskning av hur skolor hanterat pandemin.

I nära hälften av dittills 125 inspekterade skolor och förskolor hade man hittat brister i hanteringen av smittspridningen.

Skiljer det sig mellan branscher hur långt man kommit i arbetet med att göra riskbedömningar och anpassa verksamheterna?
– Olika arbetsgivare har kommit olika långt, i alla branscher finns de som gör ett jättefint arbete med att verkligen riskbedöma och vidta åtgärder, men vi ser också de som inte gör det. Så snarare än branscher är det arbetsgivare som skiljer sig åt, säger Ulrika Scholander.

LISTA Så många tillbud har anmälts för varje bransch under 2021, fram till 17 maj

Inom parantes anges hur stor andel av årets samtliga 28 065 tillbud som kommit från branschen i fråga.