Indiens dödssiffror för covid-19 har exploderat. Bilderna på masskremeringar har spridits över världen. Det har uppstått akut brist på virke att bygga likbål av. 

Den ansträngda situationen har pressat anställda på begravningsplatserna till bristningsgränsen.

– Tidigare brukade 10–15 kroppar kremeras här per dag. Men i april i år forslades 100–150 kroppar hit dagligen, säger Ram Karan Mishra, som arbetar på ett krematorium i stadsdelen Ghazipur i Delhi, till tidningen India Today.

– I vanliga fall brukar vi arbeta från 08 till 18. Nu arbetar vi från 04 till 22 – 18 timmar per dag.

All tillgänglig personal tvingas hjälpa till, även anställda som i vanliga fall har andra arbetsuppgifter. 

– Mat blev också ett problem. Till och med personen som brukar laga mat åt oss på dagarna var tvungen att börja jobba med kremeringen eftersom vi var var så underbemannade, säger Sunil Sharma på Ghazipurkrematoriet. 

I Indien har 260 000 avlidit med covid-19.

De anställda är inte bara hungriga och utarbetade – de är även skräckslagna.  

– Vi är rädda, vi har också familjer. Begravningsarbetare borde prioriteras för vaccinering men vi har inte tid att kämpa för det kravet just nu för vi har för mycket att göra, säger Ram Karan Mishra. 

För tidningen berättar Sunil Sharma att han inte kan undvika fysisk kontakt med familjer som kommer för att kremera sina döda. Flera gånger har han i efterhand fått veta att de anhöriga varit covid-positiva. 

– De berättar inte för oss att de själva är smittade, kanske för att de är rädda att vi ska avvisa dem, säger han.

– De måste komma tillbaka till krematoriet nästa dag för att hämta askan. Men de ringer oss på kvällen och säger: ”Vi kan inte komma i morgon, vi har också corona.” 

Begravningsarbetarnas utsatthet överskrider religiösa gränser.

– Det finns ingen som har godkända ansiktsmasker här, de anställda är för fattiga för att ha råd med dem. De handskar som vissa av arbetarna har är också av den billigaste kvaliteten, säger Sher Singh som gräver gravar på en av Delhis muslimska kyrkogårdar, till India Today. 

Indien klarade sig lindrigt undan pandemin i fjol, men de senaste månaderna har viruset slagit till med full kraft. Jättelandet har rapporterat närmare 24 miljoner smittade och runt 260 000 döda med covid-19, enligt siffror från amerikanska Johns Hopkins-universitetet, men mörkertalet befaras vara stort. 

Hur smittotalen ser ut bland begravningsarbetarna är oklart. 

– Ingen har testat sig för corona, säger Ram Karan Mishra.

Indien

Indien har en befolkning på drygt 1,3 miljarder människor.

Andelen människor som definieras som fattiga har halverats sedan början av 1990-talet. Men fortfarande lever 176 miljoner människor i fattigdom.

Samtidigt har inkomstklyftorna ökat. De rikaste 10 procenten äger 77 procent av landets tillgångar. 

Antalet dollarmiljardärer har ökat från nio år 2000 till 138 år 2020. Parallellt har inkomstutvecklingen för befolkningens fattigare hälft stagnerat.

Källor: Oxfam, Världsbanken, ILO, Economic Times