I fredags ryckte ambulanspersonal ut till kåkstaden Dukathole i utkanten av sydafrikanska Johannesburg. Larmet rörde skottlossning och enligt uppgifterna skulle en person vara skadad.  

Men när ambulansen nådde fram till platsen blev personalen själv beskjuten. En av ambulanssjukvårdarna träffades och vårdades på söndagen fortfarande på sjukhus för sina skador, rapporterar nättidningen The South African

Nu varnar Nomathemba Mokgheti, hälsominister i provinsen Gauteng där Johannesburg ligger, för att ambulanspersonal kan vägra rycka ut om våldet fortsätter.

– Om inte lokalsamhällena arbetar tillsammans med polisen för att stoppa attackerna mot ambulanspersonal och vandaliseringen av deras utrustning så riskerar människor som behöver akutvård att bli utan hjälp eftersom personalen kommer vara ovillig att svara på larm, säger hon i ett uttalande.

Attacker mot vårdpersonal är ett återkommande problem i storstädernas utsatta områden, där fattigdomen är utbredd och kriminaliteten hög.

I Västra Kapprovinsen tredubblades tillbuden i fjol, rapporterar nyhetssajten IOL. I vissa fall rör det sig om till synes oprovocerade våldsdåd. I andra fall har kriminella ringt in falska nödsamtal för att vänta in och råna ambulanspersonalen som rycker ut. 

Sydafrikanska fackföreningar har flera gånger krävt åtgärder.

2017 hotade vårdförbundet Hospersa att arbetsvägra om inte de lokala myndigheterna i Västra Kapprovinsen agerade. 2019 uppmanade facket Saepu, som samlar ambulansförare och räddningspersonal, regeringen att ta krafttag mot problemet.   

Vårdpersonalens utsatthet aktualiserar frågan om hur arbetstagarnas rätt till trygghet ska vägas mot medborgarnas rätt till vård. 

Skottlossningen i Dukathole är samtidigt ett exempel på de konsekvenserna attackerna får för boende i de våldsdrabbade områdena.

Attacken mot ambulansförarna gjorde att svarstiden fördröjdes kraftigt. Personen som skadats i den ursprungliga skottlossningen hann avlida under färden till sjukhus.   

Sydafrika

Sydafrika har omkring 50 miljoner invånare och är Afrikas största ekonomi.

Landet har en välmående medelklass och en rik elit. Samtidigt är fattigdomen utbredd, arbetslösheten hög och de ekonomiska klyftorna bland de djupaste i världen.

Afrikanska nationalkongressen (ANC) har dominerat politiken sedan valet 1994, det första sedan rasåtskillnadssystemet apartheid avskaffades, men stödet har minskat i takt med korruptionsskandaler och ökande arbetslöshet.

Källa: UI/Landguiden.