En chef på det familjeägda sydafrikanska blomstervaruhuset J A Floral åtalas för ärekränkning. 

Bakgrunden är en händelse i början av september på företagets butik i Port Elizabeth.

Chefen upptäckte spår av mensblod i personaltoaletten och beslutade sig för att ta reda på vem som ”besudlat” den, rapporterar den sydafrikanska nyhetssajten New Frame.

Chefen kallade till sig fyra anställda och frågade om någon av dem hade mens.

När svaren inte var till belåtenhet krävde chefen i stället att få inspektera de anställdas trosor.

– Jag visste att jag inte var tvungen att låta henne kolla mig. Men jag tänkte inte just då, jag var så desperat att bevisa att jag var oskyldig, säger en av kvinnorna till New Frame.

Händelsen väckte stor upprördhet på sociala medier.

Vreden eldades på ytterligare av det faktum att chefen var vit och de anställda svarta – en påminnelse landets mörka förflutna och om att klyftorna mellan etniska grupper består trots att apartheidsystemet avskaffats. 

När det vänsterpopulistiska partiet EFF protesterade utanför butiken utbröt slagsmål med polisen, rapporterar nyhetssajten News 24

I en ursäkt publicerad på företagets Facebooksida uppger J A Floral att den ansvariga chefens anställning har ”avslutats med omedelbar verkan”. 

Många tvivlar emellertid på det uppriktiga i ursäkten.

I sociala medier påpekar kritiker att den utpekade chefen är ägarens dotter – något som inte nämns i företagets uttalande – och ifrågasätter om en familjemedlem verkligen fått sparken. 

Sydafrika

Sydafrika har omkring 50 miljoner invånare och är Afrikas största ekonomi.

Landet har en välmående medelklass och en rik elit. Samtidigt är fattigdomen utbredd, arbetslösheten hög och de ekonomiska klyftorna bland de djupaste i världen. 

Afrikanska nationalkongressen (ANC) har dominerat politiken sedan valet 1994, det första sedan rasåtskillnadssystemet apartheid avskaffades, men stödet har minskat i takt med korruptionsskandaler och ökande arbetslöshet. 

Landets stora inkomstskillnader låg ANC i fatet vid valet 2019. För tredje gången i rad backade ANC, men lyckades behålla kontrollen över parlamentet. Valets stora vinnare var marxist-leninistiska EFF.

Källa: UI/Landguiden