Varje dag skickas sex miljarder emojis. Med ett knapptryck kan vi på ett lättsamt sätt berätta vad vi gör, vad vi äter eller hur vi mår. Men att du har mens går inte att uttrycka genom symbolspråket.

Det borde det göra, menar Plan International. När hjälporganisationen genomförde en undersökning bland 2 000 brittiska kvinnor i åldrarna 18–34 svarade hälften att en mensemoji skulle underlätta kommunikationen med vänner och partners.

– Är det inte löjligt att det finns en emoji med ett långnäst troll och en diskettemoji men ingen emoji för mens? sammanfattade Plan International-chefen Susanne Legena.

Mens på jobbet

Myter om mens: Vad är sant eller falskt?

Arbetsmiljö

Plan International tog fram fem förslag på mensemojis och ordnade en omröstning online.

Segrade gjorde ett par trosor med blodfläckar, med några tusen röster fler än en serie smileys i form av bloddroppar.

Det vinnande förslaget sändes i fjol till Unicode Consortium, det standardiseringsorgan som beslutar om nya emojis, men fick kalla handen.

Plan International beklagar beslutet, men ger inte upp. I år kommer organisationen i stället att föreslå en reviderad design som inte sticker i ögonen på internets konservativa krafter: en enkel droppe rött blod.

”Vi älskar fortfarande våra menstrosor. Mycket. Men vi tror att det bästa sättet att få en mensemoji nu är att be Unicode Consortium om att ta vår bloddroppe i stället”, skriver Plan International på sin sajt.