1. Kvinnor som lever tätt ihop synkar sina menscykler – FALSKT

– Det är en seglivad myt som uppstod i början av 1970-talet. En forskare följde då studenter på collage och hon såg en synkning av menscyklerna efter att de levt ihop i sex månader. Resultatet fick otroligt mycket uppmärksamhet även i de mest ansedda medicinska tidskrifterna. Sedan dess har det dock gjorts massor av studier där man försök återskapa de här resultaten, men ingen har lyckats.

Varför tror vi fortfarande det då?
– Det är väl en kittlande tanke, och när en ”sanning” väl är etablerad är det svårt att ändra den. Det finns läkarstudenter som fortfarande en bit in på 2000-talet fått lära sig att kvinnor synkar sin mens. Det är absurt.

2. Arbetarklasstjejer får mens tidigare än akademikerbarn – KANSKE

– Det vet jag inte. Man vet att mensstart påverkas av många saker, varav ärftlighet är en, liksom var och när vi är födda. De flickor som fått för lite mat och utsatts för svält i mammans mage kommer till exempel tidigare i puberteten.

3. Kvinnor dras till olika sorters män beroende på var de är i sin menscykel – FALSKT

– Myten lyder att vid ägglossning skulle tjejer attraheras av coola och starka killar för att föra deras häftiga gener vidare, medan de efter ägglossning skulle föredra säkra män som kan trygga barnets framtid. Psykologer lade fram teorin på 1990-talet, men ju fler studier som görs, desto mindre verkar det ligga i det.

4. Kvinnor har mer sexlust före ägglossning – FALSKT

– Det bygger också på en studie från 1970-talet. Rent biologiskt verkar det vettigt, och egentligen tror jag att det är sant, men problemet är att beteendet suddas ut av den tid vi lever i. En stor finsk studie visar att det bara är en enda sak som styr kvinnors sexlust; om det är helg eller vardag. Lusten styrs av tid och ork.

5. Kvinnors beteende styrs av menscykeln – SANT & FALSKT

– Jo, visst finns det kvinnor som styrs av menscykeln, framför allt om man har mycket värk och rikliga blödningar, endometrios eller svår PMS. Det finns kvinnor som mår riktigt dåligt under dagar eller till och med veckor varje månad. Deras problem ska inte förringas, men det innebär inte att kvinnor är ogenomtänkta varelser vars beteende styrs av hormoner och impulser. De här myterna ger en sådan bild och det är bara fördomar.