Nu har en nollning i franska flygvapnet blivit ett domstolsfall.

Den franska militärpiloten, som var stationerad på Korsika i mars 2019, anser att han blivit utsatt för ett allvarligt fall av arbetsplatsmobbning.

Han övermannades av kolleger som tejpade ihop hans händer och satte en luva över huvudet. Därefter körde de honom till ett skjutfält och band fast honom vid en måltavla.

Mannen hörde sedan hur kulor ven runt honom och stridsflygplan öppnade eld samtidigt som bomber briserade. Det hela pågick i 20 minuter, rapporterar The Guardian med hänvisning till den franska tidningen La Provence.

Kollegerna hävdade att det bara var en initiationsrit för nya piloter.

Pilotens advokat har nu vänt sig till domstolen i Marsielle och hävdar att upplevelsen var traumatiserande, uppger franska News 24. Som bevis anförs en videofilm där övergreppet har dokumenterats.

Det franska flygvapnet fördömer handlingen och medger att det som inträffat kan ha skadat piloten både fysiskt och psykiskt. Flygvapnet hävdar också att förövarna har straffats men uppger, enligt The Guardian, inte vilket straff de fått.

Fallet kommer i en känslig tid för de franska väpnande styrkorna.

För en månad sedan avslöjades det att tre personer dömts för dråp i samband med en annan initiationsrit på landets mest prestigefylld militärakademi École spéciale militaire de Saint-Cyr är 2012. Under den ”nollningen” tvingades rekryter att vada med tung packning genom ett träsk varvid en av rekryterna drunknade.

Nollningar och initiationsriter är ett globalt fenomen som finns på många arbetsplatser. Ofta är de beskedliga men flera allvarliga fall har rapporterats, särskilt från i olika länder.

I slutet av förra året chockades många australiensare av nyheten av att deras specialstyrkor i Afghanistan tvingat soldater att mörda obeväpnade fångar i Afghanistan. Det var soldater som inte dödat någon i strid som tvingades att döda civila. Minst 19 personer är misstänkta för mord på 31 civila, vilket flera medier rapporterade om i slutet av förra året.

Arbetsplatsmobbning är ett stort problem världen över. I Sverige uppger en av tio att de någon gång utsatts för mobbning på ett jobb, enligt Arbetsmiljöupplysningen.