Med endast fyra timmar varsel meddelade Indiens premiärminister Narendra Modi i tisdags att landet skulle stängas.

I tre veckor ska invånarna hålla sig hemma för att minska spridningen av coronaviruset.

I ett slag försattes 470 miljoner migrantarbetare i ingenmansland, utan möjlighet att jobba och utan möjlighet att resa hem när stora delar av buss- och tågtrafiken stannade.

”Det är bättre än att stanna här och svälta ihjäl”, sa migrantarbetaren Bablu Ehrewal till CNN. Han var då på väg att lämna storstaden Ahmedabad.

Många vandrar nu längs vägarna från storstäderna till sina hembyar, ibland tiotals mil bort, rapporterar också amerikanska nyhetssajten Qartz.

Det oroar myndigheterna som spår att smittspridningen nu i stället kan öka när människor flyr städerna.

Regeringen lanserade därför ett stödpaket på drygt 220 miljarder kronor för att stötta migrantarbetare, vilket bland annat inkluderar soppkök och matpaket. 

Men i ett brev till premiärminister Narendra Modi kräver landets tio största fackförbund mer hjälp till arbetare som inte längre kan jobba.

De vill snabbt se ett finansiellt stödpaket som är fyra gånger större än det som regeringen lanserade tidigare i veckan, skriver lokala medier.

I brevet noterar de att tillfälliga arbetare, migrantarbetare, jordbrukare och taxichaufförer står inför en försörjningskris.

”Deras mänskliga överlevnad är i fara då de förlorar sina inkomster på grund av nedstängningen”, skriver facken enligt NDTV.

Under gårdagen hade Indien, med en befolkning på 1,3 miljarder endast 724 bekräftade fall av coronasmittade invånare.