För drygt en vecka sedan höll den kinesiska ledaren Xi Jinping tal via videolänk inför FN:s generalförsamling. Där presenterade han Kinas nya klimatmål, vilket blev mycket uppmärksammat. 

För första gången har Kina satt ett långsiktigt klimatmål och lovar att de 2060 ska vara helt koldioxidneutrala, alltså inte bidra till växthuseffekten.

Det här kan faktiskt bli en rätt stor grej, att Kina och EU börjar marschera i takt i klimatfrågan. EU har tidigare varit rätt ensamma då de lovat att bli klimatneutrala år 2050. Om de nu får draghjälp av landet som släpper ut mest koldioxid i världen så kan det få effekt.

I USA står klimatpolitiken inför ett vägskäl.

Hur det blir efter valet den 3 november vet vi inte. Den sittande presidenten Donald Trump vill satsa på kol och tycker att klimatlarmen är överdrivna. Men om utmanaren Joe Biden vinner kan inriktningen bli en helt annan.

Han lovar att satsa två tusen miljarder dollar på att bland annat elektrifiera transportsektorn och minska utsläppen från kraftverken.

Så vad har det här med den globala arbetsmarknaden att göra då? Allt. 

När mänskligheten byter kraftkällor förändras samhällen i grunden. Investerare måste fundera på om det är smart att satsa på företag som baserar sina vinster på utsläpp. Hur hög är riskpremien på ett utsläppsföretag?

När ångmaskinen uppfanns på 1700-talet så uppstod industrialismen. Människor lämnade landsbygden för att ta jobb i fabriker. 

När förbränningsmotorerna utvecklades i början av 1900-talet växte effektiva transportnät fram och arbetspendling blev vardag för många. Nu närmar vi oss ett nytt språng i och med elmotorernas intåg och växande krav på omställningar.

Du kanske tycker att det låter hoppfyllt? Det är det inte.

EU och Kina har visserligen satt upp långsiktiga klimatmål men det kan ändå vara så att vi närmar oss apokalypsen.

Värmerekord slås år efter år. Skogsbränder, stormar och smältande permafrost kan tolkas som tecken på civilisationens förestående undergång.

EU:s stora klimatplan kritiseras för att vara otillräcklig och i Kina lovar Xi Jinping klimatsatsningar samtidigt som provinserna i landet planerar för hundratals nya kolkraftverk. 

Det kan mycket väl vara kört. Men det finns trots allt krafter som i alla fall talar om att försöka minska utsläppen, det är en positiv klimatnyhet.