Men hur chockerande det än kan verka så är påtvingat slavarbete inget nytt för den uiguriska befolkningen i Xinjiangprovinsen.

Sedan 2017 har kommunistpartiet byggt upp ett system med läger för att spärra in uigurer och andra medlemmar av turkisk-muslimska folkslag i västra Kina.

Cirka en miljon människor uppskattas nu ha satts i lägren utan rättegång, vilket skulle betyda omkring en tiondel av den vuxna muslimska befolkningen i regionen. Syftet verkar vara att bryta ner deras identitet som eget folkslag.

Det kan räcka med att äga ett tält eller ha skägg för att spärras in, enligt organisationen Human Rights Watch.

I lägren hjärntvättas de till att ta avstånd från sin religion och kultur och får svära lojalitet till kommunistpartiet. Men en undersökning av nyhetsbyrån AP har funnit att intagna även tvingas jobba i tillverknings- och matindustrin.

AP lyckades även spåra leveranser från en fabrik belägen inne i ett läger, Hetian Taida Apparel, till de amerikanska klädesmärket Badger Sportswear. Det amerikanska bolaget har därefter sagt att det inte ska importera mer från Xinjiangprovinsen.

Rian Thum, forskare och författare till boken The Sacred Routes of Uighyr history, uppmanar alla som interagerar med Kina att bryta tystnaden.

Han pekar bland annat ut bolag som Kraft Heinz, som köper tomatsås för sin ketchup från statliga bolag i Xinjiang.

Andra rapporter visar att även personer som släppts ur lägren pressas att arbeta under hårda villkor. Nio kvinnor ur den kazakiska minoriteten i norra Xinjiang blev efter att de släppts ur ett läger beordrade att börja jobba i en industripark för textiltillverkning.

De förväntades jobba 12-timmars skift plus genomgå en timmes ”politisk skolning” varje dag för en lön som endast uppgick till 40 procent av standardlönen. De skulle i slut-änden få behålla 300 yuan (400 kronor) i månaden.

När kvinnorna vägrade spärrades de in i läger igen. Kommunistpartiet försökte först förneka att lägren existerade. Men nu hävdar partimedierna att de är effektiva verktyg för att skydda landet från terrorism och att de ger nödvändig arbetsträning åt uigurerna.

En talesman för Kinas utrikesdepartement, Lu Kang, säger att ”arbetsträningscentren” i Xinjiang är ”helt annorlunda från så kallat tvångsarbete”.

Det är dock ingen nyhet att uigurer tvingas till slavarbete. Det har sedan länge funnits ett system kallat ”hashar” på landsbygden, där uigurer tvingas arbeta gratis för myndigheterna under delar av året.

Men det nya skräckväldet gör att systemet med tvångsarbete kan ha nått alarmerande nivåer.