Den norska mediekoncernen Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet, Svenska Dagbladet och nyhetsappen Omni, har ungefär 5 000 anställda i framför allt Norge och Sverige.

I onsdags beslutade bolaget att samtliga anställda i Sverige ska slippa karensavdraget när de är sjuka, med hänvisning till coronaviruset.  

Petter Ovander är kommunikationsspecialist på Schibsted. Enligt honom gäller beslutet om slopad karens fram till 20 mars, och ska därefter omprövas.

– Vi gör det här för att minska smittspridningen och för att underlätta för våra anställda att gå hem om de känner sig krassliga. Beslutet gäller Schibsted i Sverige, i Norge har man ingen karensdag, säger han.

Tidigare i veckan stod det klart att en av Schibsteds anställda i Stockholm testade positivt för coronaviruset.

Men enligt Petter Ovander är det inte det som föranlett åtgärden.

– Nej, det fick vi reda på efter beslutet. Den smittade medarbetaren kom hem från ett riskområde och gick då rakt in i karantän, medarbetaren har inte varit på arbetsplatsen efter hemkomsten.

Han hävdar att den slopade karensen inte beror på någon särskild händelse.

– Det görs för att minimera risken för spridning av corona. Tanken är att den som känner sig sjuk ska kunna gå hem utan att förlora mer än nödvändigt ekonomiskt. Är man sjuk så betalar vi alltså sedan i onsdags ut 80 procent sjuklön från dag ett.

Vilka andra åtgärder har ni genomfört till följd av coronaviruset?
– Vi har massor av åtgärder. Medarbetare som varit i riskområdena ska vara i 14 dagars karantän hemma. Vi har stora restriktioner på vart vi reser och avråder från icke affärskritiska resor, konferenser och möten, både nationellt och internationellt.

Vad som är affärskritiskt avgörs från fall till fall, enligt Petter Ovander.

– Vi gör ju tidningar och måste ha nyhetsbevakning. Men nu tänker vi till en extra gång om det är värt att åka och väger in risken att smittas av corona, säger han.

Sophie Thörne är arbetsrättsjurist på arbetsgivarorganisationen Almega. Hon vill inte kommentera Schibsteds beslut.

– Företagen gör sina egna bedömningar, och vi brukar inte recensera deras agerande. Vi ger ingen annan information än att om man är sjuk ska man sjukskriva sig och då är det de vanliga reglerna som gäller, säger hon.

Har du hör talas om andra företag som genomfört detta?
– Nej, faktiskt inte. Jag visste inte om detta alls. Vi har mycket frågor till vår jour men just detta har jag inte hört.

Vilka är de vanligaste frågorna om coronaviruset?
– Det har växlat. Mycket handlar om hur man ska göra vid tjänsteresor, om anställda ska vara hemma under inkubationstiden och om de då ska få lön. När det gäller resor hänvisar vi till Folkhälsomyndighetens och UD:s rekommendationer.