Schemaändringar med kort varsel. Hyvling. Beordrad övertid. Arbetstid som förläggs utifrån arbetsbelastning. Deltider. Arbetsgivarna vill att de anställda ska bli allt mer flexibla. I veckan har Arbetet tillsammans med tio andra fackförbundstidningar granskat den stora maktfrågan i avtalsrörelsen: Striden om tiden. 

Bilden är tydlig. I bransch efter bransch återfinns tydliga exempel på hur arbets-givarna vill styra mer över de anställdas tid. Det kläs i ord om att ”det behöver bli enklare”, att det är ”vad kunderna efterfrågar” och att ”konkurrenskraften ska förstärkas”.

Det är nästan så att man inte kan tro att det är människor det handlar om. Men när Teknikföretagen vill att arbetsgivare ska kunna lägga arbetstid på helgen utan att förhandla med facket, Visita att det ska gå att ändra schemat med bara en veckas framförhållning och Svensk Handel vill få hela makten över när arbete ska utföras, är det precis det som är problemet. Det är vanliga människor vars liv ska gå ihop och som arbetsgivare vill bestämma över.

Som Lars Ask, klubbordförande för Verkstadsklubben Volvo Skövde, frågade sig i en insändare i förra veckans tidning: ”Vem ska ta hand om barnen på sommarlovet för de som tvingas ha semester i maj?”. Eller som hotellreceptionisten Mia Larson säger till Hotellrevyn, att det redan blivit ”mer deltider och krav på kort inställelsetider nu. Det blir osäkrare för oss som jobbar […]”. Får arbetsgivarna igenom sina krav kommer det för många att bli en omöjlig situation.

Striden om tiden handlar om dig och vilken makt du ska ha över din tid och ditt liv. Den har aldrig varit tuffare än nu. Arbetets samarbete med tio andra tidningar visar också vilken oumbärlig roll fackförbudspressen har i att uppmärksamma dessa frågor.

Trots att det är viktiga frågor som är av väldigt stor betydelse för många arbetstagare får de inte någon större bevakning i övrig nyhetsmedia.

Min stora förhoppning är att vi i framtiden kan få fler att inse hur stor betydelse arbetsvillkoren har genom den journalistik vi gör på Arbetet och fler samarbeten inom fackförbundspressen.

Här kan du läsa mer om striden om tiden

• Facken: Arbetsgivarna vill ha ensam makt över arbetstiden

• Stressforskarens råd till den som förhandlar om tid

• Ledare Special: Det handlar striden om arbetstider om – Martin Klepke

• Podd: ”Vem ska ha makten över din fritid?” – avsnitt 5 av Lönekampen med Linda Flood, Jenny Berggren och gästen Marie Edholm från Dagens Arbete

• Arbetstider i arbetsgivarnas skottlinje

• Hela listan: Så mycket vill arbetsgivarna kunna utöka placeringen av anställdas ordinarie arbetstid

• Lagerarbetaren: ”Jag tycker nog vi ska få vara lediga den tiden vi vill och behöver”

• Träarbetaren: ”Företagen kommer att utnyttja det här utan hänsyn till våra hemförhållanden”