Stefan Slottensjö. Foto: Pontus Lundahl/TT

”Jag ser absolut inga som helst fördelar” säger träarbetaren Stefan Slottensjö om arbetsgivarnas yrkanden om arbetstider i byggavtalet.

LÄS OCKSÅ Arbetstider i arbetsgivarnas skottlinje – Arbetet granskar

– Det är ett stort problem redan i dag i byggbranschen att det här med arbetstidsförläggning överutnyttjas på alla sätt och vis, säger Stefan Slottensjö.

Han är yrkesverksam träarbetare, men sitter också i Byggnads avtalsråd samt i regionstyrelsen för Byggnads Stockholm-Gotland.

– Det är inte så många år sedan vi fick lite lösare styrning i avtalet, som medger att man lokalt kan göra upp om vissa tider, säger han och hävdar att det lett till bekymmer för arbetstagarna.

– Det används av företagen för att skjuta på tider och att folk jobbar över fast de inte ska det.

Men framför allt är Stefan Slottensjö orolig över vart det leder i förlängningen om reglerna för arbetstider förflyttas en bit i taget.

– Företagen kommer att utnyttja det över tid så att vi arbetstagare behöver jobba när de har gott om jobb, och gå hem när det är lite jobb. Utan att man behöver ta hänsyn till någon persons hemförhållanden eller liv eller någonting.

Han kan ha en viss förståelse för att kraven från kunder och samhälle ökar när det gäller att tjänster ska utföras på olika tider, men frågar sig till vilket pris det ska ske.

– Vi har ju ett liv liksom, säger han.

Från Sveriges Byggindustrier framförs just detta som ett argument. Sveriges Byggindustriers förhandlingschef och vice vd Mats Åkerlind menar att utvidgade ramar för ordinarie arbetstid ger möjligheter att möta behov av att till exempel hämta och lämna på förskolan. Stefan Slottensjö menar att det har löst sig även tidigare, han har själv kunnat hämta och lämna barn utan problem.

Läs mer om arbetstid

Hela listan: Så mycket vill arbetsgivarna kunna utöka placeringen av anställdas ordinarie arbetstid

Lagerarbetaren: ”Borde får vara lediga den tiden vi vill och behöver”

Facket och arbetsgivarna bråkar om flexibla arbetstider

Ledare Special: Det handlar striden om arbetstider om – Martin Klepke