Målareförbundet är beredda att lägga ned sina penslar och rollers i sympatistrejk för Fastighets och Seko. Foto: Henrik Montgomery/TT

Målareförbundet varslar om sympatistrejk till stöd för Fastighets och Seko, som kräver 590 kronor mer i månaden för städarna. Även Elektrikerna varslar om sympatistrejk.

Sympatistrejken inleds klockan 17 den 17 juni och berör fem arbetsplatser, bland dem SEB:s nya kontor i Solna och Oskarshamnsverket i Oskarshamn.

I sitt varsel, som skickas till Måleriföretagen under onsdagen, skriver Målareförbundet att Fastighets och Seko bara kräver den löneökning som LO och Svenskt Näringsliv har rekommenderat parterna att betrakta som norm i årets avtalsrörelse.

I sin överenskommelse från den 4 april 2016 hänvisar LO och Svenskt Näringsliv till de löneökningar som parterna inom industrin och handeln har kommit överens om, och ”rekommenderar gemensamt de efterföljande parterna på arbetsgivar- och arbetstagarsidan att betrakta dessa avtal som norm vad gäller löneökningar i såväl procent som kronor”. Inom handeln gjorde parterna upp om löneökningar på 590 kronor i månaden, vilket är exakt vad Fastighets och Seko begär i ett nytt städavtal.

– Det är ett rimligt och rättvist krav, säger Målareförbundets förbundsordförande Mikael Johansson i ett pressmeddelande. Arbetsgivarna måste besinna sig, annars väntar en hård konflikt.

Även Elektrikerna varslar om sympatiåtgärder.

– Det är inte klokt på någon punkt att Almega vägrar att teckna ett avtal med Fastighets och Seko om att städarna ska få 590 kr i löneökningar som andra fått på svensk arbetsmarknad. Att just lågavlönade städare inte ska få en bra löneökning är helt oanständigt. LO och Svenskt Näringslivs rekommendation gäller, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har Seko varslat om sympatistrejk inom skärgårdstrafiken i Stockholmsområdet, där fem rederier drabbas av strejk den 16 juni om inte ett nytt städavtal är klart dessförinnan.

Almega Tjänsteföretagens förhandlingschef Patrik Eidfelt beskriver det sympativarslet som ”ett flagrant exempel på när facket missbrukar konfliktvapnet” och ”en maktdemonstration från Sekos sida”.

Samtidigt pågår nu medling mellan Fastigets och Seko å ena sidan och Almega å den andra.

– Medlingen inleddes i går, tisdag, säger Fastighets förbundsordförande Magnus Pettersson. Medlingen är alltså i ett tidigt skede, och det är för tidigt att säga när en hemställan från medlarna kan komma.

Fastighets och Sekos ursprungliga strejkvarsel gäller tolv arbetsplatser, där medlemmarna tas ut i strejk den 15 juni.

LÄS OCKSÅ

LO och Svenskt Näringsliv i bråk om krontalsmärke

Fastighets sympativarslar

Fastighets och Seko varslar om stridsåtgärder

Låsta städförhandlingar om nytt städavtal

LO och Svenskt Näringsliv: följ den satta nivån