Men hur tjänas betald semester in? Och vad gäller för visstidsanställda? Arbetet reder ut begreppen.

En del har rätt till mer än de 25 lagstadgade semesterdagarna. Statligt anställda som fyllt 40 år har till exempel 35 semesterdagar. Andra kan ta extra ledigt tack vare kollektivavtalad arbetstidsförkortning.

Läs om skillnaderna mellan olika grupper, och fundera över varför inget fackförbund drev krav på mer semester i årets avtalsrörelse. Utbyggd tjänstepension har just nu företräde, och så blir det troligen också i avtalsrörelsen 2017.

Semestern, som ursprungligen kom till för att arbetskraften skulle få återhämta sig och klara slitet i industrin, skyddas av tydliga regler. Chefen kan till exempel inte kräva att du ska gå att nå på telefon under ledigheten.

Lagom till semestern får du också extra pengar, så kallat semestertillägg. Arbetet beskriver hur du räknar ut tillägget – kolla gärna att du inte får för lite. Kanske hjälper det dig att sätta åtminstone lite guldkant på de lediga dagarna!

Klicka på bildpuffarna för att läsa varje del – läser du på mobilen vänd den med kortsidan lodrätt för att se alla puffar!

38 år puff

 

olika avtal puff

 

Semester uträkning puff

 

semestertillägg puff

 

avbruten semester puff

 

stress ned puff