UPPDATERAD 2018. En lång sommarledighet är en rättighet. Om inte du själv eller facket har gjort upp om någonting annat ska din arbetsgivare förlägga semestern så att du får en ledig period på minst fyra veckor under juni – augusti.

I en del kollektivavtal är semesterperioden visserligen förlängd. Bland andra hotell- och restauranganställda har sommarsemester mellan 15 maj och 15 september.

Men tanken att vi behöver lång, sammanhängande vila under den ljusa årstiden är djupt förankrad i såväl semesterlagen och kollektivavtalen som i människors medvetande.

Om sedan en enda, lång ledighet är det bästa för att vi ska återhämta oss är oklart. Semestern infördes och byggdes ut utifrån industrisamhällets förutsättningar, i dag ser arbetslivet annorlunda ut.

– Just det här finns det ingen forskning om, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Däremot vet vi att varje gång man tar semester går man ner i varv, sover bättre och blir piggare och friskare. Så rent logiskt är jag för att dela upp semestern på flera perioder, för att få fler nedvarvningar.

– Men så finns en grupp männi­skor som tycker att jobbet är så besvärligt att de behöver veta att de ska vara borta en längre tid för att kunna slappna av. Man får söka i sin egen hjärna för att avgöra vad som passar en bäst.

Hugo Westerlund, föreståndare för Stressforskningsinstitutet, ser dock viktiga fördelar med den långa, sammanhängande sommarsemestern ”i en svensk kontext”.

– Det finns ingen forskning på effekterna av så lång ledighet. Men beprövad erfarenhet tyder på att det är en bra sak. Sommarsemestern har stor social betydelse, låter oss ta vara på den varma årstiden och ger oss distans till jobbet.

Buden går isär också om vilket innehåll semestern ska ha för att ge avkoppling, från intensiva äventyr till att lägga sig raklång på soffan.

–  Är ditt jobb mycket stressigt ska du börja på soffan, säger Torbjörn Åkerstedt. Men efter ett par dagar i det läget räcker det. Sedan är det bra att fokusera på någonting helt annat. Det hjälper dig att komma ifrån jobbstressen.

Ett generellt råd från stressforskarna är att inte planera in en massa måsten under semestern – vare sig de handlar om att måla om stugan eller reparera relationer.

– Ju mer man har planerat in, desto större risk att man inte är utvilad i slutet av semestern, säger Torbjörn Åkerstedt.

– Sänk ambitionsnivån, uppmanar Hugo Westerlund. Vi kan ändå inte göra allt på fyra eller fem veckor. Ta vara på dagarna som de kommer. Vi har ett behov att bara finnas till, ligga och titta upp bland molnen.

SEMESTERGUIDE

38 år med fem veckor – kan de bli mer?

Samma semesterrätt – olika avtal

Så räknar du ut din semester

Semestertillägg – pengar när du inte jobbar

Arbetsgivaren som avbryter din semester kan få betala dyrt