Tre av fyra i LO-toppen fick hyreskontrakt
Tre av fyra LO-toppar har tidigare fått sina lägenheter genom något av fackförbunden. Tobias Baudin, Ingela Edlund och Torbjörn Johansson har samtliga besittningsrätten till sina bostäder, vilket annars är ovanligt inom LO-sfären, visar Arbetets genomgång.
Krisen inom Kommunal utvecklades ytterligare på fredagen sedan det visade sig att flera ledande personer har fått lägenheter via förbundet. Det gäller bland andra Annelie Nordström själv samt den nu avgångne kassören Anders Bergström.
Sedan tidigare är det känt att LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin också har en sådan lägenhet.
När han blev förste vice ordförande för Kommunal fick han 2011 140 kvadratmeter i Stockholms innerstad.
Han bodde då i en tvåa på Saltmätargatan och hade planer på att veckopendla från Luleå. Men när hela familjen skulle flytta ned behövde han större.
Till Kommunalarbetaren förklarade han då att han inte såg några förtroendeproblem med den lösningen:
– Nej jag måste ju ha någonstans att bo och min familj måste ha någonstans att bo. Det här är ett uppdrag som jag valts till av kongressen. Att jag skulle få några svårigheter att företräda medlemmarna bara för att jag får den här lägenheten kan jag inte se.
Men Tobias Baudin är inte ensam om att ha fått en bostad via Kommunal. Också avtalssekreteraren Torbjörn Johansson bor i en lägenhet som ägs av Polstjärnan.
När han rekryterades till Byggnads förbundskontor fick han sin första hyreslägenhet den vägen, uppger LO:s presstjänst.
Även LO:s andre vice ordförande Ingela Edlund har ett förstahandskontrakt. Hon bor sedan många år i en lägenhet som ligger i en fastighet som ägs av Seko.
Hon fick lägenheten när policyn var mindre strikt. Sedan dess har den skärpts. Alla tre har besittningsrätten till sina bostäder.
Det upplägget är emellertid ovanligt inom LO-sfären visar Arbetets genomgång.
I Sekos ledning har exempelvis tre personer övernattningslägenheter. Ingen av dem har besittningsrätt.
GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö bor i en lägenhet som ägs av förbundet. Han har besittningsrätt men har ett avtal som säger att han måste lämna sin lägenhet den dagen har slutar.
– Att jag bor där har att göra med att det kan underlätta uppdraget när man har sena kvällar och förhandlingsnätter. Har jag inte det uppdraget kvar då ska jag flytta så långt från Stockholm som jag kan.
Fackförbundet Byggnads har en annan policy. Ordföranden Johan Lindholm och avtalssekreteraren Torbjörn Hagelin har förstahandskontrakt på sina lägenheter i förbundets fastigheter.
Enligt Carl Rydeman, hyresråd vid Hyres- och arrendenämnden i Sundsvall, som Arbetet har talat med så går det att avtala bort besittningsrätten.
Men Byggnads gör en annan bedömning.
– Besittningsrätten är starkare. De har helt enkelt kontrakt på de här lägenheterna, säger Byggnads fastighetschef Göran Tinglöv.
Men varför måste förbundet ordna lägenheter?
– Det är en policy som vi har haft. Den har styrelsen tagit. Men vi har en gentlemen’s agreement som säger att när de slutar ska de lämna tillbaka lägenheten. Sedan kan vi inte sparka ut dem på Sergels torg bara för att de ska bort, säger Göran Tinglöv.
Men exempelvis Transport har ett annat upplägg. Transports ordförande Lars Lindgren har en övernattningslägenhet:
– Den dag jag inte längre är ordförande har jag tre månader på mig att lämna min övernattningslägenhet, säger Lars Lindgren, Transport, som tillägger att övernattningslägenheten förmånsbeskattas.
Flera av förbunden uppger att de inte lämnar eller bara lämnar ett fåtal lägenheter till Bostadsförmedlingen.
– Vår policy är att hälften av lägenheterna ska lämnas tillbostadsförmedlingen. Vi lämnade två lägenheter till dem så sen som i december, säger Jonas Pettersson, Seko.
Så här ser LO-förbundens bostadspolicy ut:
• LO
Bostadsfastigheter: en på Essingen med 15 lägenheter, en på Drottninggatan med 12 lägenheter.
Lägenheter till ledningen: Ingen i de LO-ägda fastigheterna, men förste vice ordförande Tobias Baudin och avtalssekreteraren Torbjörn Johansson bor i var sin lägenhet ägd av Kommunals och Byggnads fastighetsbolaget Polstjärnan. Andre vice ordförande Ingela Edlund bor sedan länge i en lägenhet hon hyr av Seko, med förstahandskontrakt. Den fick hon när Sekos policy var mindre strikt.
Besittningsrätt: Alla de tre i ledningen ovan har besittningsrätt på sina bostäder.
Bostadsförmedlingen: Lediga lägenheter från LO:s hus på Drottninggatan ska förmedlas av Bostadsförmedlingen.
Övrigt: LO erbjuder också andra alternativ till personal som veckopendlar eller till de som behöver korttidsboende. De kan få hyra lägenheter utan besittningsrätt under ett par års tid. LO hyr även ut lägenheter enligt dessa regler till veckopendlare som tillhör Transport, HFR och Handels och till en person som arbetar på Socialdemokraternas partikansli.
• Kommunal
Bostadsfastigheter: totalt sex fastigheter och en bostadsrätt i innerstan, som är ett arvegods från Lantarbetarförbundet.
Lägenheter till ledningen: Ja, går till Kommunals förtroendevalda och anställda.
Besittningsrätt: Ja
Bostadsförmedlingen: När Kommunals anställda och förtroendevalda har 50 procent av lägenheterna, blir det aktuellt att lämna lägenheter till Bostadsförmedlingen.
• Byggnads
Bostadsfastigheter: fyra stycken, varav tre i Stockholms innerstad. Cirka 70 stycken. Samt tillsammans med Kommunal Polstjärnan – totalt cirka 170 lägenheter.
Lägenheter till ledningen: ordföranden Johan Lindholm och avtalssekreteraren Torbjörn Hagelin. Pendlarlägenheter till bland annat ombudsmän.
Besittningsrätt: Ja
Bostadsförmedlingen: Ska lämnas. Men det är sällsynt att det blir en ledig lägenhet som kan lämnas.
• Handels
Bostadsfastigheter: en med adress Grev Turegatan 20 i Stockholm. Handels disponerar åtta, snart nio av de 20 lägenheterna som 1:or och 1,5:or. Tre hyrs ut till medarbetare, övriga används för tillfälliga övernattningar.
Lägenheter till ledningen: Ordföranden Susanna Gideonsson som bor i Umeå har en övernattningslägenhet i huset.
Besittningsrätt: Ingen. Andrahandsuthyrning.
Bostadsförmedling: Lediga lägenheter lämnas.
• Seko
Fastigheter: Barnhusgatan 4 – 10, Västmannagatan 11 och 11a.
Lägenheter till ledningen: Förbundsordförande Janne Rudén, avtalssekreterare Valle Karlsson, vice förbundsordförande Thomas Abrahamsson och förbundssekreterare Anneli Jonsson har övernattningslägenheter. Det har också riksdagsledamoten Krister Örnfjäder (S), samt Socialdemokraternas kassör Roger Berzell men den är han på väg att lämna.
Besittningsrätt: Nej.
Bostadsförmedlingen: Policyn är att lämna hälften av lägenheterna till bostadsförmedlingen. Senast i december lämnades två lägenheter dit. Men de omkring 20 lägenheter som används som övernattningslägenheter går inte till bostadsförmedlingen.
• Transport
Ägda fastigheter: Inga
Lägenheter till ledningen: Transport äger sju bostadsrättslägenheter i Stockholm, som används som övernattningslägenhet för anställda vid förbundskontoret som veckopendlar. Lars Lindgren, förbundsordförande, och Tommy Wreeth, förbundskassör, är de i verkställande utskottet som har övernattningslägenhet. Dessutom fem ombudsmän vid förbundskontoret.
Besittningsrätt: Nej
Bostadsförmedlingen: –
• Pappers
Ägda fastigheter: Inga
Lägenheter via förbundet: Nej. Men andre vice ordförande Henry Heiniö hyr en övernattningslägenhet via GS-facket.
Besittningsrätt: Nej
Bostadsförmedlingen: –
• IF Metall
Bostadsfastigheter. Fem stycken via dotterbolag.
Lägenheter till förbundsledningen: Nej, inte heller från andra förbund. Vid nyrekryteringar till förbundskontoret i Stockholm kan anställda under en tid upp till två år få ett boende i någon av förbundets fastigheter om något finns ledigt.
Besittningsrätt: Nej, inga förstahandskontrakt på de tillfälliga boendena ovan.
Bostadsförmedlingen: Enligt ekonomichef Ulf Andersson lämnas ”i praktiken så gott som samtliga lediga lägenheter till Bostadsförmedlingen”.
• Hotell- och restaurangfacket
Bostadsfastigheter: Nej. Har en aktiepost i fastighetsbolaget Aberdeen, men förfogar inte över några lägenheter.
Lägenheter till förbundsledningen: Avtalssekreterare Malin Ackholt hyr en lägenhet av Kommunal, har slutit kontrakt som privatperson och saknar besittningsrätt.
Övrigt: Två veckopendlande förbundsombudsmän hyr på liknande villkor av LO respektive Byggnads.
HRF hyr också en övernattningslägenhet på 1 rum och kök som används för anställda eller förtroendevalda på kortare uppdrag i Stockholm.
• Livsmedelsarbetareförbundet
Bostadsfastigheter: En fastighet i Stockholm.
Lägenheter till förbundsledningen: Förbundsordföranden Hans-Olof Nilsson har en övernattningslägenhet, en tvåa. Har haft den sedan han rekryterades som förhandlare 2000. Andre ordförande Gerald Lindberg har en etta i samma hus.
Besittningsrätt: Ja
Bostadsförmedlingen: Det finns en policy att lämna lediga lägenheter från fastigheten till Bostadsförmedlingen, ”men omsättningen på adressen är väldigt låg”, enligt förbundsordföranden Hans-Olof Nilsson.
• Fastighets
Bostadsfastigheter: Inga. Men äger en bostadsrätt.
Lägenheter till ledningen: Andre förbundsordföranden Yvonne Nygårds bor i en övernattningslägenhet i Sekos fastighet på Barnhemsgatan.
• GS-facket
Bostadsfastigheter: Ja.
Lägenheter till ledningen: Förbundsordföranden Per-Olof Sjöö. Andre vice ordföranden har en övernattningslägenhet. Finns ytterligare ett antal personer som har lägenheter via förbundet.
Besittningsrätt: Ja, men har ett avtal med förbundet som säger att han ska lämna lägenheten den dagen som han lämnar sitt uppdrag.
Bostadsförmedlingen: Bedömer att man lämnar mer än 50 procent av sina lägenheter till förmedling.
• Musikerförbundet
Bostadsfastigheter: Nej.
Lägenheter till förbundsledningen: Ingen bor i lägenhet som tillhör något förbund eller bolag tillhörigt något förbund.
• Elektrikerna
Bostadsfastigheter: Ja, en kontorsfastighet med sex lägenheter. Fyra är mindre övernattningslägenheter, två är uthyrda sedan lång tid tillbaka.
Lägenheter till ledningen: Nej. Men en person i ledningen hyr en lägenhet via Kommunal.
Besittningsrätt: Nej.
Bostadsförmedling: Inte aktuellt. Har inte haft en ledig lägenhet på 20 år.
• Målarna:
Bostadsfastigheter: Nej, men äger en bostadsrätt samt en hyresrätt på ett rum och kök.
Lägenheter till ledningen: I bostadsrätten övernattar ordförande Mikael Johansson, samt tidigare ordförande Lennart Borgkvist. Även andra förtroendevalda övernattar ibland. Hyresrätten används som övernattningsbostad för förtroendevalda.
Besittningsrätt: Nej.
Lena Hennel
Birgitta Ländin
Mårten Martos Nilsson
LÄS OCKSÅ:
Byggnads: Kommunal gav bort lägenheterna
Hyresnämnden: Går att avtala bort besittningsskyddet
Kommunal fixade lägenheter åt toppar
Margot Wallström: Kommunal ljög för mig
Ledare: Kommunals självförvållande förtroenderas