Torbjörn Johansson kan vara nöjd. Foto: Anders Wiklund/TT

Samtliga LO-förbund har nu lämnat definitivt besked om att de är med på LO:s samordning i avtalsrörelsen. Nu är nästa steg att fack och arbetsgivare inom industrin byter krav.

­– Alla har svarat och alla har svarat ja, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Redan den 19 oktober antog LO:s representantskap förslaget till hur de fjorton förbundens samordnade krav ska se ut i avtalsrörelsen. Men var och ett av förbunden hade tid på sig till i fredags att lämna definitivt svar på om de är med på tåget, vilket samtliga alltså nu gjort.

– Vi tycker att det är väldigt bra och glädjande och starkt att alla ställer upp. Det känns bra, säger Torbjörn Johansson.

LÄS OCKSÅ LO:s lönesatsning: liten effekt på löneskillnader

De gemensamma lönekraven ligger på 2,8 procent, men med en låglönesatsning som består av ett påslag på 672 kronor för alla löner på under 24 000. Det skulle innebära att procentpåslaget på de lönerna blir högre än 2,8 procent. Dessutom ska man föra gemensamma förhandlingar om villkorsförändringar i avtalsförsäkringar och avtalspension.

Nästa steg i avtalsrörelsen blir att industrins fack och arbetsgivare ska utväxla sina avtalskrav strax innan jul.

Under måndagen kom ett annat utspel från hela LO när LO:s styrelse i ett gemensamt uttalande ställer sig enhälligt bakom Kommunals varsel om konflikt för anställda inom privat vård och äldreomsorg.

Detta efter att Vårdföretagarna inte vill ge de privatanställda den löneökning som deras kollegor inom bland annat offentlig sektor redan har fått.

LÄS OCKSÅ Svårt få gehör för krontalsmärke

LÄS OCKSÅ Så mycket kräver LO i avtalsrörelsen 2017

LÄS OCKSÅ Industrifackens krav för avtalsrörelsen 2017

LÄS OCKSÅ Klart med en LO-samordning