STOCKHOLM 20151102 IF Metalls ordfˆrande Anders Ferbe, GS ordfˆrande Per-Olof Sjˆˆ, Livs ordfˆrande Hans-Olof Nilsson, Sveriges Ingenjˆrers Camilla Frankelius och Unionens ordfˆrande Martin Linder n‰r facken inom industrin hÂller presskonferens om lˆnekrav och allm‰nna krav inom viktiga omrÂden. Foto: Marcus Ericsson / TT / Kod 11470

Anders Ferbe, IF Metall, GS ordförande Per-Olof Sjöö och Livs ordförande Hans-Olof Nilsson. Foto: Marcus Ericsson/TT

Löneökningar på 2,8 procent. Det blir industrins krav i den kommande avtalsrörelsen. Facken kräver dessutom en fortsatt satsning på deltidspension och flexpension.

LÄS OCKSÅ Så mycket kräver LO i avtalsrörelsen 2017

Industrifackens krav är siffermässigt samma krav som i fjol – 2,8 procent. Dessutom vill man ha en lägsta löneökning på 460 kronor. Utgångspunkten för avtalskraven är ett ettårigt avtal.

– Vår uppgift är nu att ta täten i den avtalsrörelse som nu drar igång, säger Martin Linder ordförande Unionen

– Vi ser det hela tiden långsiktigt, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe och betonar att kraven ska utformas långsiktigt och att det handlar om att göra bedömningar av bland annat omvärlden och den konkurrensutsatta industrin.

LÄS OCKSÅ Klart med en LO-samordning

Hans-Olof Nilsson, ordförande Livs om siffrorna:

– De här kraven är vi också eniga med övriga LO-förbund om. Så det finns ingen splittring här.

LÄS OCKSÅ Knäckfrågorna i LO skjuts på framtiden

I avtalsrörelsen 2013 enades parterna om ett system för deltidspension och flexpension. Detta vill nu facken satsa vidare på och är dessutom beredda att avstå löneutrymme för att uppnå det.

På fredagens presskonferens deltog även Per-Olof Sjöö, förbundsordförande och Ulf Bengtsson, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

Jenny Berggren