LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson Foto: Vilhelm Stokstad/TT

LO:s ordförande varnar för att Brexit blir ett hårt slag för brittiska arbetarna som har EU att tacka för mycket. Om tillväxten sviker drabbas även svenska löntagare på sikt.

LÄS OCKSÅ ”Brexit kan påverka jobben”

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson satt uppe till klockan fyra på morgonen och följde den brittiska folkomröstningen. När han väl gick och lade sig lutade det fortfarande mot att de britter som ville stanna i EU hade vunnit. Därför blev han, på mer än ett sätt, tagen på sängen när han morgonen där på blev väckt av LO:s pressekreterare.

– Man får väl ändå säga att det nästan var en chock, även om man inte ska överanvända det ordet, beskriver Karl-Petter Thorwaldsson sin reaktion.

– Det är en förfärlig utveckling vi ser av vårt kära Europa.

LO:s ordförande känner sig provocerad av de uttalanden som Brexits härförare Boris Johnson nu fäller om att business fortfarande är as usual. Men han manar ändå till besinning.

– Alla är hämndfulla nu gentemot Storbritannien men det är den sämsta vägen att gå. Även om jag ärligt ska säga att jag får bita mig i tungan när jag ser hans uttalanden. Men nu får britterna vara ödmjuka och skada Europa så lite som möjligt.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att Storbritanniens uttåg ur EU kommer att bli ”ett riktigt hårt slag mot brittiska arbetare” som har EU att tacka för mycket av sin arbetsrätt och regler på arbetsmarknaden.

Konsekvenserna för de svenska löntagarna måste man se på två nivåerna, menar LO:s ordförande. Först handlar det om en akut fas där ”där stora värden kan gå förlorade” när börserna svajar.

– Men där tror jag Sverige reder sig ganska bra, eftersom vi är bäst i klassen på ekonomi. Vi har också bra bankgarantier.

Men däremot finns det risk för att tillväxten krymper på sikt.

– Och då slår det direkt mot jobbtillväxten. Vad som händer om två år när britterna väljer att lämna kan ingen överblicka.

Karl-Petter Thorwaldsson hoppas på en EU-anknytning för Storbritanniens del enligt den norska modellen där britterna kan få behålla många av sina fördelar. Det är inte minst viktigt för svensk del som har så stor handel med landet.

– Det är klart att man är sugen på att säga far åt helvete, men det blir sämre för våra medlemmar då.

Hur som helst måste EU göra sin hemläxa för att förnya sitt folkliga stöd, påpekar LO-ordföranden.

– Tack varit högermajoriteterna har EU tryckt på för försämrade arbetsvillkor och arbetsmiljö. Allt det där gör till slut att EU blir en giftpinne. EU måste vara en union som stärker arbetstagares villkor. Fram tills nu har allt gått ut på stärka konkurrenskraften.

LÄS OCKSÅ

Valresultatet hotar jobb

Britter röstar för brexit

Brexit eller bremain – nu avgörs det

Ökat stöd för Brexit

Cameron tar hjälp av fackledare för att förhindra Brexit

Obamas Brexit-varning väcker ilska

Brexit kan kosta miljarder

LO-ordförande beredd att kampanja för Brexit

Brittisk skepsis sätter hela EU-samarbetets framtid på spel