STOCKHOLM 20160617 Eva Nordmark, TCO och Gˆran Arrius, Saco, talar p fˆrsta dagen av LOs kongress i City Conference Centre i Stockholm p fredagen. Foto: Vilhelm Stokstad / TT / Kod 11370

Eva Nordmark, TCO. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Den svenska regeringen och företrädare för näringsliv och fack predikar nu samarbete som vägen för att klara utmaningarna post-Brexit.

LÄS OCKSÅ Brittisk skepsis sätter hela EU-samarbetets framtid på spel

Måndagsmorgon och baksmällan efter den brittiska folkomröstningen om att lämna EU är påtaglig. Vid ett seminarium som TCO höll på förmiddagen vädrade organisationens ordförande Eva Nordmark sin oro:

– Det är klart att får vi en krångligare handel så påverkar det jobben. Det är viktigt att säkra löntagarnas villkor och företagens framtidstro.

Även Oscar Stenström, statssekreterare hos handels- och EU-minister Ann Linde, är oroad.

– Det är bekymmersamt. Ett brittiskt EU-medlemskap har varit viktigt för svenska intressen, både realekonomiskt och politiskt.

Svenskt Näringslivs styrelseordförande Leif Östling framhöll emellertid det svenska näringslivets förmåga att anpassa sig som en styrka.

– Visst det blir en röst mindre för frihandel. Men för oss i näringslivet är det bara att jobba på. Jag har fullt förtroende för den svenska modellen. Nu ska vi hitta vägar framåt i en mer turbulent situation. Vi måste hitta ett samförstånd.

Även Oscar Stenström tog upp den aspekten.

– Nyckeln för oss är den svenska företagen och fackföreningsrörelsen.

TCO:s Eva Nordmark poängterade att det nu krävs hårt arbete.

– Vi måste kavla upp ärmarna och driva på dialogen kring vad vi vill ha EU till. Vi måste få upp på agendan hur vi jobben ska skapas och hur den sociala sammanhållningen ska se ut.

Hon menar att regeringen och arbetsmarknadens parter nu står inför en viktig gemensam uppgift. Leif Östling aviserade emellertid också att det brittiska agerandet kommer att påverka den kommande avtalsrörelsen.

– Vi måste lösa situationen, men det är ingen tvekan om att läget har blivit osäkrare.

LÄS OCKSÅ

Valresultatet hotar jobb

Britter röstar för brexit

Brexit eller bremain – nu avgörs det

Ökat stöd för Brexit

Cameron tar hjälp av fackledare för att förhindra Brexit

Obamas Brexit-varning väcker ilska

Brexit kan kosta miljarder

LO-ordförande beredd att kampanja för Brexit