– Allra mest nöjd är jag med att vi vände tappet av antalet medlemmar, säger Annelie Nordström som lämnar ordförandeposten I Kommunal vid kongressen nästa vecka. Foto: Anders Wiklund/TT

Som en vinnare. Så ser Annelie Nordström på sina år som ordförande i Kommunal. Nu öppnar hon upp för en politisk karriär. Och hoppas att under­sköterska blir ett legitimationsyrke.

Det är för skandalerna inom Kommunal som hon kommer att bli ihågkommen av allmänheten. Men vidlyftiga representationer och miljonförluster i krogverksamhet till trots; det är för alla sina sex år som Annelie Nordström vill bli bedömd.

– När jag gör bokslut är det mer som vinnare än förlorare.

Efter kongressen nästa vecka lämnar hon posten som ordförande. Först väntar en semestervecka i Grekland, därefter en sommar med funderingar inför framtiden.

– Jag har inte fått några erbjudanden ännu och jag har inte sökt något jobb. Men jag vill självklart använda mina erfarenheter på något sätt.

Blir det en karriär inom politiken?
– Det är fullt möjligt. Jag har varit både kommun- och landstingspolitiker innan och jag är öppen för allt.

Vad är du mest nöjd med efter åren som ordförande?
– Allra mest nöjd är jag med att vi vände tappet av antalet medlemmar. Även efter krisen är det fler medlemmar i Kommunal än när jag tillträdde. Men det är inte numren som är det viktigaste utan organisationsgraden och varje kollektivavtal.

När du tillträdde som ordförande sa du: ”Kommunal ska vara en fackförening för alla”. Är Kommunal det i dag tycker du?
– Det är det absolut. Men vi vill ha ännu mer mångfald och vi har inte varit tillräckligt bra på att rekrytera de som kommer från andra länder och få dem att bli fackligt aktiva. Det finns mycket kvar att göra.

Vad kunde du gjort annorlunda?
– Det jag önskar nu att jag hade gjort annorlunda är att vi skulle ha sett över strukturerna. Kommunal är en oerhört stor organisation, man kan nästan inte förstå hur stor den är och hur mycket pengaflöden som ska tas om hand. Om man är fackligt aktiv i Kommunal så ska man kunna känna sig trygg med att det finns professionella personer som tar hand om delarna som inte är facklig verksamhet så att man själv kan koncentrera sig på det.

Hur ser du på de nya policyreglerna som tagits fram kring bland annat alkohol och resor?
– De är moderna och fräscha. Men det är inte policyfrågorna som är den stora grejen utan det är de strukturella förändringarna vi gör som kommer att underlätta för nästa ordförande.

Blev avtalet med höjd lön för undersköterskor din personliga revansch?
– Nej, det är ett resultat av många års strategiskt arbete.

Ni vill att undersköterskor ska bli ett legitimationsyrke. Varför då?
– Yrket innehåller så många viktiga arbetsmoment som är oerhört viktiga för patientens säkerhet, integritet och moraliska aspekter. Därför tycker vi att en legitimation är på sin plats.

Hur kommer det sig att du ändrat dig i frågan?
– Det är inte jag som ändrat mig, det är Kommunals förbundsstyrelse som har har ändrat sin ståndpunkt. Anledningarna är flera. Dels att de som får omvårdnad i äldreomsorgen är så mycket sjukare nu än förr, allmänheten och brukarna måste kunna känna sig säkra på att de som ger dem omvårdnad är kompetenta nog att se viktiga förändringar som kräver medicinska insatser. Det handlar också om att ge yrket den status som behövs för att fler ska söka sig dit. Dessutom har både Norge och Danmark infört legitimation för undersköterskor. Om inte vi gör detsamma försämras funktionaliteten i den gemensamma nordiska arbetsmarknaden.

Hur ska lönerna höjas ytterligare inom Kommunals alla yrken?
– Vi tror på den modell som vi nu har valt; att vi väljer ut grupp efter grupp och höjer lönerna. Då måste man börja med de som bidrar till att potten växer. Och det gör en stor grupp som undersköterskor och det var därför vi valde den först.

Vilka står näst på tur?
– Det får den nya ledningen peka ut men det finns stora viktiga grupper inom kollektivtrafiken, barnomsorgen, måltidsverksamhet, och så vidare.

Du får en lön på drygt 59 000 kronor under 36 månader när du avgår. Många tycker att det är orättvist. Hur ser du på det?
– För att bli ordförande, enligt de stadgar som varit, så lämnade jag en tillsvidareanställning i Kommunal och gick med på att bli visstidsanställd som ordförande. Det är därför jag får den här ersättningen nu när jag avgår.

Hur ser du på LO:s roll i avtalsrörelsen?
– Det är önskvärt med samordning men samordningen måste vara jämställdhetspräglad. Jag är väldigt nöjd med att värdediskrimineringen mellan män och kvinnor har erkänts för första gången genom 2028-dokumentet.*

Ni skänker årligen cirka tre miljoner kronor till Socialdemokraterna. Varför då?
– Det bygger på den gamla samverkanstanken som har funnits om att vi har en fackligt politisk samverkan och är sprungna ur samma rörelse. Vi ser att regeringar med ett starkt inslag av socialdemokrati ger våra medlemmar bättre levnadsförutsättningar.

Kommunal, till skillnad från IF Metall, Seko och HRF sitter inte i Socialdemokraternas ledning. Hur kommer det sig?
– Vi har en speciell situation när det gäller det här. Det är politiker som är våra medlemmars arbetsgivare och som i väldigt stor utsträckning bestämmer hur deras arbetsvillkor ska se ut. Och dessa vill vi kunna påverka utan att vara inblandade i de beslut som lägger fast villkoren. Det ska inte uppfattas av medlemmarna som att vi sitter på dubbla stolar.

Men finns det inte en poäng i att ha inflytande över pengarna genom att ha en plats i ledningen?
– Att ha inflytande är en sak men om man sitter i en partistyrelse så måste man också stå för saker när man ska backa, det går ju inte att bara vara med åt ena hållet. Även om vi skänker en summa för att vi ser att den totala politiken blir bättre av ett stort inslag av socialdemokrati i regeringssammanhang och i kommunerna så vill vi verkligen påtala att vi inte är helt nöjda. Det är inte frågan om att stödja och att vara tyst utan det är frågan om att fortsätta påverka.

Ni har publicerat en jämställdhetsrapport med förslag om att driva frågan om delad föräldraförsäkring, varför är det viktigt?
– Det är strukturellt viktigt. Vi vet att det är vid tidpunkten när man bestämmer sig inom en familj att kvinnan ska ta det mesta av föräldraledigheten, som de allra flesta par fortfarande gör, att det är vid det tillfället som kvinnor inte får den löne- och karriärsutveckling som de förtjänar.

Delade du och din sons pappa lika på föräldraledigheten?
– Oh ja. Jag blev landstingspolitiker och satt i en hälso- och sjukvårdsnämnd när min son var sex månader så vi delade nog väldigt mycket på ledigheten.

Vad kommer du sakna mest från din tid på förbundskontoret?
– Alla kompisar.

*Fram till 2028 har LO satt upp mål som bland annat innebär att löneskillnaderna mellan kvinnor och män reduceras med 6 procentenheter.

LÄS OCKSÅ

Kommunals ledning vill ha legitimationskrav

Så är de som ledare för Kommunal

Hur kan Kommunal föryngras?

Här är det viktigaste om Kommunals kongress

”Maktombyte som märks” – Liv Beckström

Tina Dahlström hoppar av

Tobias Baudin stänger dörren för LO

Annelie Nordström

Ålder: 60.

Aktuell: Kommunals avgående ordförande.

Karriär: Ordförande i Kommunal sedan 2010. Styrelseledamot i Arenagruppen, LO och Folksam Sak. Tidigare landstingspolitiker för S och kommunalråd i Vilhelmina. Funktionär på Kommunals förbundskontor. Började sitt yrkesliv som barnskötare.