Uttrycket ”snöflinga” har sedan ordets breda genomslag främst använts för att beskriva en lättkränkt politiskt korrekt person. Men frågan är om det finns några mer ömhudade mähän än våra toppolitiker. 

I förra veckan gjorde Magdalena Andersson stor sak av den välfönade Youtubedemagogen Henrik Jönsson. I en intervju, som till synes urartade, ifrågasatte oppositionsledaren sosseskeptikern. Vem är han? Vem betalar honom? Marknadsvurmande nymediaprofiler kan man inte lita på, menar Andersson. Ett retoriskt snedsteg som fått henne att framstå som en känslig, förorättad typ. 

Näst på tur till bölfesten står ingen mindre än Jimmie Åkesson. Han rasar i sin tur över Magdalena Andersson. SD:s härskare vill inte alls plundra och stänga moskéer, som Andersson påstått i en krönika i en tysk publikation.

Han vill bara avlyssna moskéer i jakt på islamister och om de lurar inne i moskén – då ska de rivas. Han vill bara helt rensa den svenska stadsbilden på ”minareter, kupoler, halvmånar eller andra attribut som tjänar som islamistiska monument” 

Att hans Sverigedemokrater gång på gång uttryckt sig både svepande och hatiskt mot just muslimer vill han helst inte låtsas om. Dumma Magda som smädar stackars Jimmie. Med en kränkt och sårad ton torkar han sina krokodiltårar med sina sorgsna talepunkter. 

Ministern för civilt försvar borde lugna sig

Som god försvarare av Tidö-linjen ger sig även ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin in i diskussionen. I ett långt (!) inlägg på X (före detta Twitter) ojar han sig över Magdalena Anderssons ”närmast osviklig förmåga att själv leverera fullständiga skamgrepp”. 

Går någon på detta skådespel? Tja, Bohlin slipper i alla fall fler frågor om att skyddsrummen minskat kraftigt i antal och Sveriges säkerhetsläge försämrats.  

En sak bör vi ändå kunna fastslå. Det är inte synd om våra politiker. Det är inte synd om Magdalena Andersson för att hon blir hårt ansatt i media. Det tål hon.  

Inte heller är det synd om Carl-Oskar Bohlin. Och visst vore det önskvärt om högsta hönset för vårt civila försvar uppvisade lite mer känslomässig resiliens än så här. Jimmie Åkesson skulle lämpligen kunna styra upp SD-retoriken som förorättar muslimer innan han uttalar sig.

Borde vara förbjudet att författa en tweet på 1 750 tecken utan att i alla fall korrekturläsa den ordentligt

Att en partitopp har åsikter om en enskild opinionsbildare som lever på att desavouera meningsmotståndare må vara olämpligt. Det finns utvecklingspotential för Magdalena Anderssons pressgäng. Men efterspelet, med krokodiltårar och upphaussade kränkthetskänslor, är en smärre parodi. 

Utöver att det borde vara förbjudet att författa en tweet på 1 750 tecken utan att i alla fall korrekturläsa den ordentligt så får det väl ändå vara slutgnällt någon gång. I krisens 20-tal har vi inte tid med detta daltande. 

En socialdemokratisk partiledare skulle istället kunna fokusera på vårdkrisen som tvingar bort personal. Eller om klimatkrisen som Pourmokhtaris låtsasräknande inte rår på. Eller varför inte om att en tredjedel av svenskarna har svårt att få ekonomin att gå ihop. 

A-kassan ska sänkas och LO-arbetare drabbas hårdast. På det dras snaran åt på sjuka när reglerna för sjukpenningen ändras. Det finns, med andra ord att ta av för Magdalena Andersson.

Gnäll vinner inga val

Människor bombas, fråntas sina demokratiska rättigheter, har knappt råd att leva och klimatkrisen är bokstavligt talat här. Regeringen och SD har inga svar. I stället beklagar de sig över den tråkiga tonen.

Istället vill styrande Tidölag hellre gråta ut som om det vore synd om dem. Magdalena Andersson har i opposition inte heller lyckats sätta agendan med socialdemokratiska lösningar på samhällsproblemen.

Henrik Jönsson bemötte Magdalena Anderssons spekulativa attack med en drapa om att det var demokratiskt svajigt av henne. Men oron slätas snabbt över av ett käckt leende, som ett tack för uppmärksamheten. Om något är han nu äntligen inne i värmen. 

Politikerna har tyvärr ett och annat att lära av honom. Nästa val kommer inte vinnas av den som mest och bäst jämrar sig. Sätt band på era känslor, bit ihop och kom igen. Ni är politiker på toppnivå och inte snöflingorna ni nu sätter bilden av.