Priserna på mat, kläder, el och drivmedel har skenat. Tio års löneökningar har raderats.

Men det regeringen tänker mest på är hur man kan göra det ännu svårare att få pengarna att räcka till.

Det är nämligen så man måste förstå Dagens Arenas avslöjande i förra veckan: de förbättringar av sjukförsäkringen som gjordes under coronapandemin ska hävas.

Detta kommer en statlig utredning föreslå senare i vår.

Sverige fullt av slappisar

Man borde inte bli förvånad att hårdhandskarna åker fram igen.

För moderater är Sverige ett land som är fullt av folk som inte bidrar och som inte anstränger sig. Ett land där det går att leva ett alldeles för gott liv om man är arbetslös eller sjuk. Ett land där samhällets skyddsnät gör att de enda initiativ folk visar är när de ska sno åt sig bidrag.

Det ska löna sig att arbeta heter det. Det betyder att det ska kosta riktigt mycket att inte arbeta.

Och det gör det. I en rapport som Försäkringskassan publicerade i somras kan man se att besparingarna på just sjuka och funktionshindrade varit rekordstora.

Som andel av våra gemensamma resurser handlar det om en minskning med två tredjedelar. 1989 använde Sverige 6,9 procent av BNP till ersättning för sjuka och funktionshindrade. 2,3 procent var siffran i fjol.

Cancersjuka ska ta sig i kragen

Vi vet vad det där betyder i praktiken. Människor har dött medan de kämpat för rätten att få ersättningen.

Människor har uppmanats att skola om sig till ett nytt yrke lagom till pensionen. Cancersjuka har uppmanats att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande som straff för att de inte blivit sjuka tillräckligt snabbt.

Detta var effekterna av regeringen Reinfeldts arbetslinje. Det blir effekterna av regeringen Kristerssons kommande försämringar.

Nu har regeringen dessutom berättat att de ska reformera a-kassan. Det kan behövas. Vår arbetslöshetsförsäkring är en av Europas sämst fungerande. Här får bara 15 procent av landets heltidsarbetande 80 procent av sin inkomst försäkrad vid arbetslöshet.

Men det arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L), Magnus Jacobsson (KD), finansminister Elisabeth Svantesson (M) och Magnus Persson (SD) levererade på pressträffen på onsdagen är rent skoj om att det går att år ut och år in går att leva gott på a-kasseersättningen. Det ska det bli slut på nu. Ju längre man är arbetslös, desto mindre pengar ska man få.

Efter 101 dagar kommer ersättningen sänkas med 10 procent, efter 201 dagar med 5 procent.

Vill sänka lönerna

Med över 400 000 arbetslösa och nästan 150 000 lediga jobb måste vi ”öka kraven på att ta de lediga jobb som finns”, pladdrade Pehrson.

Man anar samma bakomliggande tanke som när alliansregeringen försämrade a-kassan från första början: Reinfeldt och Borg drömde om att kunna styra lönebildningen. En kass arbetslöshetsförsäkring skulle hålla tillbaka lönekraven i yrken med hög arbetslöshet och gynna framväxten av låglönesektorer.

I valrörelsen lovade Jimmie Åkesson att SD skulle gå i opposition om Moderaterna började skära i a-kassan. Nu händer det och inget händer.

Det är tio år sedan svenska folket röstade bort alliansens fattigdomspolitik. 2024 ser den ut att göra en fruktansvärd återkomst.

Och den här gången med Jimmie Åkesson som en liten skojig maskot.