Årets kunskapslyft

Effektivisering vs satsning. Vad är vad? Inflationen och en nytändning för ekonomisk-politisk debatt hjälpte till men så här i slutet på året kan vi konstatera att fler ändå kan syna desperata politiker som administrerar nedskärningar. Motfrågan ”men täcker miljonerna kostnadsökningarna?” sitter i ryggmärgen på fler. Bra och viktigt. 

Årets pedagogiska insats

Den ideellt drivna och politiskt obundna tankesmedjan Balans har skrivit rapporter, debattartiklar och föreläst skiten ur så många att man undrar hur de, Marcus och Åsa, orkar. Men vi kan konstatera att fler verkar ha fått upp ögonen för både de korrupta relationer som kläggat sig fast vid rådande system och för hur skolpengen dränerar våra kommuner. De ska ha tack! 

Årets namn

När Muharrem Demirok valdes till ny C-ledare i februari tyckte flera ombud på partistämman att det gick för fort att utse Annie Lööfs efterträdare. Två herrar från Västerbotten respektive Skaraborg var uppe och sa nej till valberedningen kandidat – som de kallade ”Murahem” och ”Murak”. 

Muharrem Demirok
Muharrem Demirok (C).

Årets språkliga kreativitet

Tobias Billström glömde passet och fick inte följa med EU-utrikesministerkollegor in i Ukraina i höstas. Ajdå. Men när Billström skulle berätta om sin glömska föll orden på ett sätt som det anstår en utrikesminister: “Det var brist på korrekta resehandlingar”. 

Årets ”Sitter han kvar?”

Tobias Billström.

Årets ”Har vi egentligen råd med det?”

Ännu mer RUT-avdrag. En cocktail av en privat bartender, varför inte? 2023 års RUT-topp lär väl krylla av välmående kommuner i Storstockholm. Vad normala prioriteringar i ekonomisk kris. 

Årets kriminella borgare

Om vi hade normal lagstiftning i det här landet hade det varit Vårdföretagarna et al, som enligt lobbykollen.se haft otaliga ministermöten med Tidölaget. Men vi får väl nöja oss med PM Nilssons tjuvfiskade ål. 

Årets översättning

Coran brûlé. Möjligen det enda roliga med de plågsamma veckor som fick  en att undra om exakt ALLA tappat det. 

Årets dörrmatta

Uffe K <3 Erdogan.

Att tågvärdar ska ersättas av kameror på Stockholms pendeltåg väcker starka känslor hos de anställda.

Årets avkylning

Tyvärr inte ekonomin utan eldebatten. Helvete vad det kördes i början på 2023, det var inget annat på tapeten. I dag: not so much. 

Årets Stockholm

Tågvärdarna. De ska ha tack för att de kämpade men tja, vi fick i alla fall borstar. 

Årets spartips

Gift dig rikt, res mindre, sälj dina saker, se över dina bolån Tack SvD och DN, verkligen. 

Årets affärsmodell

Klarnas Sebastian Siemiatkowski slog fast att hans affärsmodell – att låna ut pengar för konsumtion – var för bra för att någonsin teckna kollektivavtal. Några dygn senare tecknade Klarna kollektivavtal. 

Årets fight

Tesla mot klabbet. Herrejävlar vad det piggat upp att se den fackliga uppslutningen som fått högern att tappa det och vilja inskränka våra grundlagsskyddade  rättigheter.  

Årets ”Tack för mig”

Liberalernas Carl B Hamilton försökte förklara var hans parti drog gränsen mot SD:s rasism. Om SD skulle vara öppet antisemitiska skulle vi säkert få nog, resonerade Hamilton. Sen tvingades han bort av partiledningen. 

Årets pang för pengar

Enligt Ekobrottsmyndigheten tjänar gängkriminella nu mer pengar på  ekonomisk brottslighet än narkotika. Som ett led i detta driver gäng nu svenska vårdcentraler. Det kan man kalla vinst i välfärden.

Jimmie Åkesson (SD).

Årets förvuxna

Moderaterna körde loss på Tiktok och publicerade det ena genanta klippet efter det andra. Mest minnesvärt är möjligen videon från augusti där Gammelsmurfen skakar röv och deklarerar att Ungern och Turkiet släppt in Sverige i Nato. 

Årets valtal till nationen

Efter en sällsynt våldsam höst bestämde sig statsministern för att hålla ett tal till nationen och lugna folket. Trodde vi. I stället sa han att sossarna förstört Sverige. Nå, han enade i alla fall vänstern i uppfattningen att Tidölaget splittrar landet. 

Årets AI

Jimmie Åkesson höll, med hjälp av artificiell intelligens, ett tal på arabiska och enligt bedömare var han både begriplig och tydlig. Nu väntar vi bara på att AI ska få skriva och hålla hans tal på svenska också.

Årets feministiska gärning

Vi vill säga Linda Skugge men någon måtta får det vara. Lämnar blank.    

Årets kalkon

Liberalerna twittrade att det var “tack vare vår otroliga klimat- och miljöminister” Romina Pourmokhtari som det blev ett avtal efter FN:s klimatmöte i Dubai. “Det finns ingen som Romina!”. Så sant, så sant.

Romina Pourmokhtari
Romina Pourmokhtari

Årets jobbyte

PM Nilsson lämnade ledarredaktionen på Dagens Industri för ett jobb som idéspruta/statssekreterare hos Ulf Kristersson. Sen avslöjades han med att olagligen fiskat ål och fick gå hem. Dock landade han ett jobb som vd på Timbro. Hans plats hos statsministern togs över av Expressens ledarredaktör Anna Dahlberg. Om hon äter ål förtäljer inte historien. 

Årets barnfråga

Skärmtid. Snark. 

Årets duktigaste

Ensamkommande som lyckats bättre än ”svenskar” och Murhafs Majblommesuccé. För övriga med utländsk bakgrund har retoriken hårdnat och hatbrotten ökat. Usch. 

Årets haveri

Det samlade världssamfundets passivitet som kostat tusentals palestinier livet.  

Årets rekord

Hissolyckan i Sundbyberg. Allvarligaste arbetsplatsolyckan sedan Estonia. En katastrof för Sverige.

Tack för i år! Vi ses 2024!