10 februari framträdde Ulf Kristersson i TV4 mysiga Nyhetsmorgon. Stämningen var uppsluppen, statsministern avspänd. Men allvarliga saker avhandlades i den bekväma tv-soffan. Vården, till exempel.

Redan i fjol gick regionerna back och i år saknas drygt 30 miljarder enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR. Underskotten i välfärdsbudgetarna har redan lett till nedskärningar i hälso -och sjukvården över hela landet.

Enligt en kartläggning som tidningen Vårdfokus gjort kommer 19 av 21 regioner att göra besparingar inom vården i år. Bara på Sahlgrenska i Göteborg ska 2 000 anställda bort.

Vi kan glömma säker vård

Vi står inför en katastrof där sjukhuspersonal ber oss att inse att säker vård kommer bli omöjlig.

Det här ser och begriper förstås svenskarna.

Tre av fyra oroas över de nedskärningar som pågår i hälso- och sjukvården runt om i landet. Allmänheten tror att besparingarna kommer leda till längre vårdköer och större risk för patientskador. Mer än varannan vill att regeringen skjuter till mer pengar för att rädda sjukvården.

Så i TV4 levererade statsministern – som alltid lyhörd för vanligt folks bryderier – ett löfte.
Regeringen ska lägga en budget som ska ”se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården”.

Glada miner hos kommunerna, välfärdsfacken, regionerna och inte minst de vårdanställda. Finfina besked, men också förvirrande.

När kommer pengarna? Hur ska de fördelas? Hur ska man säkerställa att de människor som redan varslats om uppsägning blir kvar på sina jobb? Det där har många funderat på och den politiska oppositionen har försökt öka pressen på Ulf Kristersson. I torsdags väckte S ett utskottsinitiativ i riksdagen där man krävde konkretion.

Ljög Ulf Kristersson i TV4?

I dag, två veckor efter sitt löfte kom så besked från statsministern.

Han har inte lovat någonting.

– Nej, jag kan inte lova vad 21 regioner tar för beslut. Det har jag aldrig sagt heller, säger han till Östgöta-Correspondenten.

Kanske borde vi ha lärt oss att det inte går att lita på Ulf Kristersson.

Vi vet ju alla hur det gått med löften om att inte ge SD inflytande över regeringens politik, om elbidrag som skulle betalas ut i november 2022, om stöd till idrottsföreningar i socialt utsatta stadsdelar, om snabbt och rejält sänkta drivmedelspriser.

Men ändå. Vad är det som pågår?

Ljög Kristersson i TV4? Eller pladdrade han bara på utan att begripa konsekvenserna? Eller är det inte han som bestämmer?

Oavsett svaret så vet vi en sak: välfärdens stålbad har bara inletts.

Och regeringen tänker bara titta på.