En av förra veckans stora bomber i Sverige var att fastighetskungen Roger Akelius tänkte bli skoldirektör.

På tisdagskvällen kom nämligen beskedet att hans stiftelse Akelius Foundation skulle köpa holdingbolaget Mellby Gårds hela innehav i friskolejätten Academedia.

Affären berörde mer än 200 000 elever i förskolor, skolor och yrkesutbildningar och omkring 18 800 anställda. Prislapp: nästan 1,7 miljarder kronor.

Tja, så där går det till i svensk skola nuförtiden. Utbildningsansvaret för det uppväxande släktet avgörs ytterst på börsen.

Utdelning eller utbildning

Men när Roger Akelius lät sig intervjuas blev det intressant. Den 78-årige mångmiljardären hade nämligen lite idéer. Den tillträdande storägaren i landets största friskolekoncern betraktade till exempel sin investering som en donation – hans stiftelse skulle betala pengar till friskolorna för att höja kvaliteten. Och något vinst- eller avkastningskrav ville han inte se.

– Man får välja om man ska ha utdelning eller utbildning, formulerade han sig.

Och som genom ett trollslag störtade Academedias aktiekurs på börsen.

Det påverkade förvisso inte Akelius. Utdelningen skulle bort inom två år och i stället såg han framför sig att man kunde tjäna pengar genom att ta betalt direkt av föräldrar som vill ha sina barn i Academedia-skolorna.

Aktien fortsatte att rasa till ljudet av skäll från Friskolornas riksförbund, skolminister Lotta Edholm (L) och bondfångeri-kapitalismen huvudorgan Dagens Industri.

Och så, på söndagens eftermiddag kom beskedet: Mellby Gård stoppar försäljningen. Det blir ingen affär.

Marknaden kunde inte tolerera att Roger Akelius sa sanningen: friskoleföretags drivkraft att göra vinster förstör elevers möjligheter till en bra undervisning. Och marknaden kunde verkligen inte tolerera att gratispengarna från det gemensamma riskerade att utebli under en ny ägare.

SD vill ha det så här

Veckans händelseutveckling är givetvis farsartad men lämnar oss med en rad obekväma frågor.

  • För det första: Hur kan vi år ut och år in tillåta skattefinansierade aktiebolag inom grund- och gymnasieskolan men ändå låtsas som att bolagens enda konkreta uppgift med sin verksamhet – att generera vinst till sina aktieägare – inte påverkar eleverna eller utbildningens kvalitet?
  • För det andra: Hur i hela friden kan miljardärcowboys valsa in i samhällskritisk verksamhet, skjuta från höften och försöka genomdriva stora och genomgripande förändringar utan ett demokratiskt mandat?
  • För det tredje: Hur kan vi tillåta att Academedia redan i dag till 60 procent ägs av okända investerare utanför landets gränser? Tidigare i februari flaggade Finansinspektionen för att en kinesisk fond tagit kontroll över drygt 5 procent av koncernen. Svenska skolan är snart lika svenskt som Volvo.

Svaret på frågorna är enkelt men skrämmande.

För att en majoritet av Riksdagens politiker vill ha det så här.

Sverigedemokraterna vill ha det så här.
Moderaterna vill ha det så här.
Liberalerna vill ha det så här.
Centerpartiet vill ha det så här.
Kristdemokraterna vill ha det så här.

Och när Stockholmsbörsen öppnar i dag kommer Academedias aktiekurs rusa.

Ordningen återställd.

Slutet gott, allting gott.