På Kungsgatan i centrala Stockholm sitter det svenska näringslivets skarpaste hjärnor samlade i luftiga kontorslokaler. Direktörerna kallar det för Timbro och de kallar det för en ”marknadsliberal tankesmedja”.

I denna intelleketets slöjdsal sandpappras det fram stora tankar som är till de svenska företagens fromma. Riv gamla kyrkor! Korta semestern! Korta föräldraledigheten! Lös bostadsbristen med lägenheter med lågt i tak och utan fönster!

Nu har man levererat igen. I kölvattnet av Tesla-konflikten har tankeslöjdarna nämligen lanserat en rapport där man tar i ordentligt:

Förbjud fackliga sympatiåtgärder!

Förbjud brevbärare och poliser att strejka!

Tillåt bara strejker om syftet är att uppnå kollektivavtal!

Plocka bort strejkrätten ur grundlagen!

Hydro Extrusion ett bondeoffer

Det som fått näringslivets fixarsorkar att explodera i denna attack på organisationsfriheten är att företaget Hydro Extrusions varslat 20 personer om uppsägning. Detta på grund av IF Metalls blockad mot deras produktion av Tesla-delar. Så ska det inte få gå till, tycker Timbro.

Men precis som kollegan Martin Klepke skrivit är det inte på grund av konflikten i sig som företaget varslar. IF Metall betalar nämligen lönen för de arbetare som drabbas på Hydro Extrusion. Men företaget vägrar ta emot lönetäckningen.

Varför?

Sannolikt därför att arbetsgivarorganisationen IKEM vill ha bondeoffer när man ska opinionsbilda mot sympatiåtgärder. Timbro har i alla fall beredvilligt ryckt in.

Man kan tycka att tillfället att kritisera strejkrätten är synnerligen illa valt.  Om det är något konflikten mellan IF Metall och Tesla visar är det ju hur viktiga sympatiåtgärderna från andra fackförbund är. Det är det enda som biter när Tesla anlitar strejkbrytare och vägrar komma till förhandlingsbordet.

Kanske är det precis det som stör Timbro och andra som är vana att få sista ordet. Utan möjligheten till sympatiåtgärder skulle det vara fritt fram för vilken Elon Musk-figur som helst att valsa in i Sverige och ändra villkoren på arbetsmarknaden.

Så då vill näringslivets smeder uppdra åt SD och Moderaterna att tvinga löntagarna att ge upp många av de rättigheter man erövrat under åratal av avtalsrörelser och politiskt arbete.

Svenskt Näringsliv tvår sina händer

I Sveriges Radio tvår Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl sina händer. Arbetsgivarorganisationen står upp för dagens modell och man finansierar ju så mycket tok, så något särskilt ansvar för Timbros extremism tänker man inte ta.

Men hur ser det politiska stödet för modellen ut? I en enkät som tidningen Arbetsvärlden låtit göra säger Centerpartiet och alla regeringspartier att de vill se regler om proportionalitet, alltså att en utomstående part ska avgöra om strejker verkligen är motiverade.

Dessutom vill alla gamla allianspartier se begräsningar av rätten till sympatiåtgärder.

Sverigedemokraterna har ännu inte bestämt sig, men skulle frågan bli skarp i riksdagen kan man väl ana hur borgerlighetens knähund Jimmie Åkesson skulle agera.

Bara två strejker i fjol

Nå, som Timbro går på så kan man nästan tro att det strejkas överallt och hela tiden i Sverige. Det gör det inte. Svensk arbetsmarknad är en av de minst konfliktdrabbade i Europa.

Under förra årets avtalsrörelse förekom två strejker, Målarförbundets lovliga och en vild strejk på Stockholms pendeltåg. Totalt förlorades 1 930 arbetsdagar. Det är mycket lite, ur vilket perspektiv man än betraktar saken.

Vill man förstå varför det så sällan strejkas i Sverige måste man söka förklaringen i vår samhällsmodell. I en relativ balans mellan olika intressen – arbete mot kapital – på arbetsmarknaden.

Den ordningen gör Timbro, Svenskt Näringsliv och den politiska högern allt för att rubba. Lyckas de kommer det knappast tämja facken eller löntagarna. Människor kommer i stället strida för sin rätt med de medel som står till buds. Konflikterna kommer skärpas, bli fler och vildare. Som utanför vårt lands gränser.

Det är en samhällsordning som möjligen tilltalar de asociala vildhjärnorna på Kungsgatan.

Men knappast landets löntagare eller någon seriös arbetsgivare.