Ett hundratal lokförare hade kallats till en förberedande förhandling i Arbetsdomstolen fredag den 29 september. En huvudförhandling ska sedan hållas vid ett senare tillfälle.

För att inte pendeltågstrafiken i Stockolmsregionen ska påverkas allt för mycket har MTR beslutat att dra tillbaka stämningsansökan mot merparten av lokförarna, skriver Sekotidningen.

”Stämningen kvarstår mot endast ett tiotal, slumpvis utvalda, lokförare som deltog vid den olovliga stridsåtgärden och som inte schemalagts för tjänstgöring när förhandlingen i Arbetsdomstolen pågår”, skriver MTR i ett pressmeddelande.

”På detta sätt kan saken prövas i Arbetsdomstolen, samtidigt som det viktiga trafikuppdraget upprätthålls mot resenärerna.”

Vild strejk

Det var den 17 april som en vild strejk bröt ut på Stockholms pendeltåg. En stor del av trafiken in ställdes in. Lokförare på MTR vill stoppa avvecklingen av tågvärdar. 

Regionpolitiker och fackförbundet Seko, som organiserar de flesta av förarna, tog snabbt avstånd från strejken

MTR svarade med att stämma lokförare och Seko för den olovliga strejken.

En vild strejk är en olovlig strejk initierad av medarbetare, och inte av facket. 

Till en början ville MTR ha 6 000 kronor i skadestånd från varje strejkande lokförare, samt 100 000 kronor från Sekos lokala fackliga klubb på pendeltåget.

MTR tog senare samma dag tillbaka stämningen mot Seko, men inte mot förarna.

Lokförare: Nedmontering av säkerhet

Lokföraren Moa Friman betonar att lokförarna protesterade mot vad hon kallar den ”‎graverande nedmonteringen av säkerheten på järnvägen”

”Vi kommer vid varje tillfälle att försvara ‎den svenska järnvägsmodellen där högsta säkerhet alltid och undantagslöst ska vara gällande”, skriver hon i en kommentar.‎

Hon säger att samtliga stämda lokförare hade planerat att ‎befinna sig på plats vid den muntliga förberedelsen på fredag. Detta trots att MTR avslagit ledighetsansökan för de flesta. 

”Det är en rättighet och av största vikt för ‎varje enskild stämd lokförare att själva få fatta beslut om de önskar delta vid de sammanträden som ‎kommer att hållas i en rättsprocess där de krävs på skadestånd och utgör part i målet”, skriver Moa Friman.

Artiklen är tidigare publicerad i Sekotidningen som tillsammans med Arbetet och sju andra titlar ingår i LO Mediehus.