Seko – tågstrejk

Seko var först ut med strejkvarsel. I tre steg kan sammanlagt 1200 tåganställda tas ut i strejk om inte parterna kommer överens. Kraven handlar om schemaläggning, arbetstidsförkortning och städpersonalens löner.

Dessutom kräver Seko att minst två personer med säkerhetstjänst ska jobba ombord på persontåg.

Något som aktualiserades när tågvärdarna nu tas bort från pendeltågen i Stockholm. Det ledde till en vild strejk tidigare i år.

Men många medlemmar är oroliga att förbundet inte driver det kravet tillräckligt hårt.

UPPDATERING 10.11 15/5 Tågstrejken avblåst – Seko och Tågföretagen överens.

Målarnas fackförbund

Målarna är först med strejk. I fredags lade 390 målare ner penslarna på 22 arbetsplatser och i fem fall är det hela företag och samtliga deras arbetsplatser som berörs.

Dessutom utökades varslet i fredags. Stridsfrågan handlar om vem som kan betraktas som målare.

Facket vill att kompetenskravet antingen ska styrkas med lärlingsbetyg eller godkända arbetsprover. Arbetsgivarna vill att varje enskilt företag  på egen hand utan några avtalsregleringar ska avgöra vilka som är målare, utan några krav på kvalifikationer.

Byggnads – rörmokare

Byggnads har varslat om strejk inom installatörsbranschen – alltså för företag som installerar vatten, värmepumpar, ventilation och annat.

Om inte parterna har kommit överens före den 24 maj tas 1 500 yrkesarbetare inom installationsbranschen ut i strejk.

Facket vill se hårdare kontroll av underentreprenörer för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten i branschen. Arbetsgivarsidan tycker att dagens regler fungerar bra.

Kommunal – parkarbetare och anläggningsarbetare

Kommunal varslar om strejk för parkarbetare, trädgårdsarbetare och anläggningsarbetare. Förhandlingarna med Gröna arbetsgivare har strandat, rapporterar Kommunalarbetaren.

Strejk kan bryta ut den 25 maj klockan 12. Skälet är arbetsgivarnas nej till höjda lägstalöner.

Samtidigt som strejken bryter ut hos dessa arbetsgivare startar en nyanställnings- och inhyrningsblockad samt övertid- och mertidsblockad, på samma arbetsplatser.

Varslet kan komma att utökas.