Det är inte en enskild punkt som gör att Målarna avvisar slutbudet de fått på sitt bord.

– Helheten i deras förslag är för dåligt för att vi ska kunna gå med på det, säger Målarnas avtalssekreterare Peter Sjöstrand till Målarnas Facktidning.

Efter förhandlingar under ganska lång tid beskriver Peter Sjöstrand läget som segt. Allt är sagt. Parterna har förklarat sina yrkanden för varandra och parterna har förstått varandras krav.

– Förutom sina huvudyrkanden är förhandlingarna inleddes har de varit fåordiga och inte lämnat skriftliga underlag, säger Peter Sjöstrand och berättar att facket har lämnat två olika skisser och sagt att om vi kommer nånstans åt det här hållet så kan vi hitta en gemensam landningsbana.

Det slutbud som Måleriföretagen lämnade en kvart innan avtalstiden gick ut vid midnatt i söndags har såväl fackets förhandlingsdelegation som förbundsstyrelse sagt nej till. Facket hade två alternativ, antingen ta hela paketet eller ett rent löneavtal.

– Innehållet motsvarar inte vad vi förväntar oss av ett kollektivavtal med en tvåårig fredsplikt, säger Peter Sjöstrand.

”Häpnadsväckande argument”

I budet finns saker som är Målareförbundets yrkanden, men dessa får de också betala för. Exempelvis finns avsättning till extra pension med liksom graviditetslön. Men de är i så fall betalda från löneutrymmet.

– I ett tidigt skede diskuterade parterna fördelning av löneutrymmet och vår ståndpunkt är att det normerande märket också gäller oss, säger Peter Sjöstrand.

Men det finns också saker som facket inte kan acceptera, exempelvis förlängd provanställning. Från början ville motparten förlänga till sex månader från nuvarande tre månader. Slutbudet 4 månader är villkorat att facket accepterar hela paketet.

– Ett av deras argument för varför de vill förlänga provanställningen är häpnadsväckande, säger Peter Sjöstrand och berättar om turerna.

Provanställning krockar med semester

Eftersom många målare anställs till sommaren så krockar provanställningen med semester och då blir tiden att se dennes kompetens kortare hävdade Måleriföretagen. 

Målareförbundet kunde då tänka sig att i dessa fall förlänga provanställningen med motsvarande tid som individen haft semester.

Då var det plötsligt så att det inte var så många målare som hade semester under provanställningen däremot har arbetsledarna semester.

– Så målarens villkor ska försämras för arbetsgivaren har semester, säger en upprörd Peter Sjöstrand.

390 målare tas ut i strejk

Nu säger Målarna upp avtalet och lägger samtidigt ett varsel om stridsåtgärder. 390 målare på 22 arbetsplatser kommer att tas ut i strejk fredag 12 maj klockan 12 om parterna inte kommit överens om ett nytt kollektivavtal.

Medlemmarna lägger då ned arbetet och berörda arbetsplatser omfattas även av blockad av allt arbete inom måleriavtalets område.

Blockad innebär att inget annat företag kan ta över arbetsuppgifterna på den aktuella arbetsplatsen eller på de företag som berörs. 

Medling sätts in

Samtidigt som arbetsgivarorganisationen får varslet så informeras också Medlingsinstitutet.

Medlingsinstitutets uppgift är att försöka förhindra att konflikt på arbetsmarknaden bryter ut så nu inleds deras arbete med att hitta lösningar genom sina medlare.

Här är arbetsplatserna som berörs av strejk

Arbetsnedläggelse och blockad av allt måleriarbete inom följande företag:

Stoby måleri AB, Hässleholm
Sandå Södermanland AB, Eskilstuna
Hagfors måleri AB, Hagfors
Uddevallamålarna AB, Uddevalla
Ivar Celander AB, Mölndal

Arbetsnedläggelse och blockad av allt måleriarbete på följande arbetsplatser:

Sandå Kalmar AB, Linnéstaden geologen BRF, Kalmar
Celander Skaraborg, Billingehus, Skövde
Vega måleri AB, Eueniavägen, Stockholm
Hans Isberga måleri, DCA, Falun
Larssons måleri i Umeå, Lasarettsbacken, Umeå
Sanfridssons måleri, Kronan Östra, Luleå
Målarkompaniet i Östersund, Rådhuskomplexet, Östersund
Sandå Sverige AB, Svärdet, Falkenberg
LP Måleri i Helsingborg, Liebäckskroken 3, Helsingborg
Renmarks måleri AB, NCC Söråker, Söråker
Hedlunds måleri i Göteborg AB, Spar hotell Gårda, Göteborg
Bror Ericson målerifirma i Göteborg AB, Oscar Marstrands, Marsstrand
P&A måleri i Norrköping AB, Ankarstocken, Norrköping
Bröderna Siljendahl måleri AB, Herbariet, Stockholm
Delér måleri AB, BY 61 Danderyds sjukhus, Danderyd
Börje Larsson och L Örnmark målerifirma AB, Rosenbad, Stockholm
Alviks måleri AB, Boulevarden & Berån Täby park, Täby
Sandå Stockholm, Vega allé, Haninge
Hagman & Hübinette måleri AB, T11 Katarinahuset, Stockholm
ÅJ måleri AB, Guldet 2, Karlstad
Arne Lundquist måleri AB, Luleå universitet, Luleå
Åhmans måleri AB, Smedbyskolan, Norrköping

Artikeln är tidigare publicerad i Målarnas Facktidning som tillsammans med Arbetet och sju andra titlar ingår i LO Mediehus.