Seko varslar om strejk i tågtrafiken
Fackförbundet Seko varslar om strejk på spårtrafikområdet. Varslet omfattar 1 200 anställda som tas ut i strejk om man inte kommer överens med motparten innan den 11 maj.

”Är det så vi ska ha det? Ska man inte kunna ha familj och barn för att man arbetar i järnvägsbranschen?” Skriver Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.
Knappt är den vilda strejken inom Stockholms pendeltågstrafik över innan Seko varslar om strejk på hela tågtrafikområdet.
Om ingen uppgörelse nås kommer 1 200 anställda tas ut i strejk i tre steg, den 11 maj, den 15 maj och den 18 maj.
”Lagt schema ligger”
Den huvudsakliga stridsfrågan handlar om schemaläggning, där Seko krävt att schemat ska komma minst två veckor i förväg. Om justeringar behöver göras senare än så är Sekos krav att de ska ske på frivillig väg.
Något arbetsgivarparten hävdat är omöjligt.
– Detta är inget annat än en modernare form av livegenskap. En stor majoritet av våra medlemmar inom spårtrafiken har svårt att förena sitt arbete med fritid och familjelivet. Många ser bara en utväg och det är att sluta jobba i branschen. Är det så vi ska ha det, frågar sig Sekos ordförande, Gabriella Lavecchia i en kommentar.
Varslet omfattar anställda på flera olika bolag över hela landet, bland annat SJ, MTR och Green Cargo.
– Vår motpart, Almega Tågföretagen, har i förhandlingarna sagt att de inte vill diskutera och förhandla mer om vi inte lägger ett varsel. Nu är det upp till bevis, säger Sekos avtalssekreterare Ulrika Nilsson.
Extra betalt för sena ändringar i schemat
I en kommentar beklagar Almega Tågföretagen varslet och skriver att man: ”genom hela förhandlingen varit konstruktiva i de delar vi förhandlat.”
Enligt Almega Tågföretagen håller man med Seko om att det är olyckligt med sena schemaändringar, men på grund av dålig framförhållning i planeringen från Trafikverket och en allmän lokförarbrist är det omöjligt att undvika.
För att möta Sekos krav har man i stället föreslagit extra betalt till anställda som får sena ändringar i schemat:
– Ju närmare arbetsdagen ändringen kommer, desto högre ska ”straffavgiften” till arbetstagaren vara, skriver Almega Tågföretagen.