Söndagen den sista april löpte byggavtalet ut. Trots intensiva förhandlingar under hela helgen lyckades inte parterna enas. 

– Vi fortsätter förhoppningsvis att förhandla i morgon. Mer än så finns inte att säga just nu, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm som befinner sig i uppväxtstaden Södertälje för att första maj-tala.

Omkring 100 000 byggnadsarbetare berörs av byggavtalet. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra i flera frågor, däribland längden på avtalet. 

I slutet av mars enades industrin om tvååriga avtal. Men Byggnads vill bara teckna avtal på ett år.  

– Vi har ännu inte fått något klart besked från Byggnads om att de accepterar ett tvåårigt avtal enligt märket, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Byggföretagen, till tidningen Byggnadsarbetaren.

”Förbereder oss på varsel”

Även måleriavtalet, som omfattar runt 12 000 anställda, löpte ut i helgen.

– Vi tuffar på. Det är som alltid med avtalsförhandlingar, en bergochdalbana. Det är ett kliv fram och två steg bak, och just nu är vi på två steg bak, säger Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand.

Något strejkvarsel är inte på gång, säger Peter Sjöstrand. Däremot sonderar facket terrängen.

– Om vi förbereder oss på varsel och konflikt för att nå fram till ett nytt avtal? Självklart, det ligger i vårt DNA. Och just nu är mätaren på rött i och med att tidsgränsen har passerats. 

Johan Lindholm Byggnads

Vi fortsätter förhoppningsvis att förhandla i morgon. Mer än så finns inte att säga just nu.

Johan Lindholm, Byggnads.

Elektrikerna skickade hem delegationen

Om ingen part säger upp det förlängs måleriavtalet automatiskt med sju dagar. Samma förhandlingsordning gäller installationsavtalet, som berör omkring 20 000 elektriker. 

Installationsavtalet gick också ut i helgen. Men redan i torsdags skickade facket hem sin stora förhandlingsdelegation. Parterna stod så långt ifrån varandra att det redan då var uppenbart att det nya avtalet inte skulle hinna bli klart innan måndagen. 

”Vi hoppas verkligen på mer konstruktiva förhandlingar när vi träffar Installatörsföretagen nu på tisdag”, skriver fackförbundet Elektrikerna på Facebook. 

Strandade förhandlingar på spårområdet

Förhandlingarna mellan Seko och Almega Tågföretagen, om ett nytt avtal på spårtrafikområdet, strandade redan i fredags.     

Seko lade hela skulden på arbetsgivarsidan. 

”Tyvärr har Seko mött en motpart som inte på allvar har velat diskutera och hitta lösningar i de stora och viktiga frågorna”, skrev fackförbundet i ett pressmeddelande. 

Spårtrafikavtalet rör runt 10 000 anställda på företag som SJ och MTR.

Avtalet har sju dagars ömsesidig uppsägningstid.

”Så eftersom vi inte sagt upp det gäller det fortfarande. Huruvida det blir varsel eller inte så är det en senare fråga”, skriver Sekos kommunikationschef Jonas Pettersson i ett sms till Arbetet.

Avtalens olösta stridsfrågor

Byggavtalet:

• Byggnads vill ha ett branschtäckande kontrollsystem för att stoppa arbetslivskriminaliteten. Finansieringen är fortfarande olöst.  

• Byggföretagen vill se flexiblare arbetstider. Byggnads är emot. 

• Avtalets längd. Arbetsgivarna vill ha ett tvåårigt avtal, facket ett ettårigt. 

Installationsavtalet:

• Facket driver bland annat frågan om schyssta villkor vid inlåning. Montörer som lånas in ska som lägst ha snittlönen på det inlånande företagets montörer.

• Elektrikerna har inte skrivit under det nya huvudavtalet. Nu kräver facket att undantag från turordningen enbart får göras Elektrikernas medlemmar.

Måleriavtalet:  

• Vem ska räknas som målare? Arbetsgivarna vill mjuka upp yrkeskvalifikationerna, facket vill i stället skärpa dem.

• Måleriföretagen vill fördubbla provanställningstiden – från tre till sex månader. 

Spårtrafikavtalet:

• Seko kräver förbund mot ensamarbete på passagerartåg. Det är en fråga som fått stor uppmärksamhet på senare tid. I Stockholm har beslutet att avskaffa tågvärdar på pendeltågen lett till skyddsstopp och vild strejk.  

• Facket kräver också arbetstidsförkortning och stopp för plötsliga schemaändringar.

Källor: Byggnadsarbetaren, Tidningen Elektrikern, Målarnas facktidning, Sekotidningen.