I kollektivavtalet för installatörsbranschen – alltså för företag som installerar vatten, värmepumpar, ventilation och annat – finns sedan länge regler för hur företagen får anlita underentreprenörer.

Reglerna gör att installatörsföretag kan ta in underentreprenörer enklare än om de skulle följa medbestämmandelagen.

Det här har lett till att oseriösa aktörer brett ut sig, hävdar Byggnads.

Byggnads: Suttit i veckor

I förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för branschen har facket krävt hårdare kontroll av underentreprenörer – utan att få gehör från arbetsgivarna i Installatörsföretagen.

– Vi har suttit i veckor och erbjudit den ena kompromissen efter den andra, men motparten säger kategoriskt nej. Vi vill undvika samma misstag som gjort att kriminella fått fotfäste i övriga byggbranschen, men arbetsgivarna verkar sakna sjukdomsinsikt, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare i Byggnads.

Henrik Junzell, förhandlingschef på Installatörsföretagen, anser att de nuvarande reglerna om bemanning i kollektivavtalet fungerar väl, och knappt leder till några konflikter.

– Genom dessa förenklade regler för bemanning har vi en välfungerande bransch med hög sysselsättning för alla.

Assemblin VVS, Bravida och Infjärdens Värme är några av de företag där installatörer går ut i strejk om konflikten inte löses före den 24 maj.